дом Култура Представят изложбата „Болести и лечение през вековете“ в РИМ-Шумен

Представят изложбата „Болести и лечение през вековете“ в РИМ-Шумен

0
ДЯЛ

Нова изложба е представена в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен. Експозицията „Болести и лечение през вековете“ е подготвена от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН и включва материали на Националния антропологичен музей и РИМ – Шумен.
Онагледени са непосредствените поражения, нанасяни от различни заболявания, които са установявани върху костите, както и свидетелства за прилагани хирургични методи като трепанация и ампутация. Експонирани са артефакти, свързани с лечебни практики от древността до наши дни – скалпели, мерителни съдове и други медицински инструменти от античността и средните векове, уред за предизвикване на пневмоторакс от 30-те години на XX в., походна аптечка и медикаменти от 30-те и 40-те години на XX в., както и образци от специализираната литература от средата на века.
Изложбата може да бъде разгледана до 31 март в рамките на работното време на музея – между 9.00 и 17.00 часа от вторник до събота.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКонкурс за мартеници „Пижо и Пенда“, обяви Община Никола Козлево
Следваща статияАсоциацията по ВиК ще предложи на КЕВР промяна на цената на водата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here