дом Общество Представиха официално „кметската“ стена в Община Шумен

Представиха официално „кметската“ стена в Община Шумен

0
ДЯЛ

Стената на кметовете в Община Шумен бе представена официално днес. На презентацията присъства и кметът Любомир Христов. „Това е една моя стара идея, която исках да реализирам още от началото на мандата си. Радвам се, че днес може да я представим“, заяви той.
Историческият кът е оформен на втория етаж до зала 203. В центъра на композицията е поставено пано с пейзажна снимка на Шумен. Фотографията е дело на Ивайло Секелариев.
Около панорамния изглед са подредени портретите на управниците на града. Поставени са и табла с исторически бележки за най-важните моменти от развитието на Шумен. Композицията се допълва и от снимки на важни исторически и културни обекти, както и на някои от най-големите предприятия, съществували през времето в града.
Експозицията припомня за управлението на всички 53 кметове на Шумен от Освобождението до наши дни. Тя започва с образа на първия градоначалник Ради Гьокчеренлиев, управлявал града в периода 1878-1879 година. В къта са поставени и портретите на всички кметове след 1989 година.
Идеята на кмета Любомир Христов е реализирана с подкрепата на директора на Художествената галерия в Шумен Деян Ефтимов, ръководителката на отдел „Най-нова история“ при Регионален исторически музей-Шумен Бета Хараланова и съдействието на Светлозар Чолов.
„Някои от градоначалниците присъстват само като имена защото в архивите не открихме техни снимки. Всеки от кметовете на Шумен е дал своя принос за развитието на града“, разказа Бета Хараланова.
„Положихме огромен труд да съберем, обработим и подредим материалите. Резултатът е много добър“, не скри задоволството си Деян Ефтимов.
Пространството на експозицията дава възможност към нея да се добавят и нови материали.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТърговски център събира 4 известни марки, първа копка – след седмица
Следваща статияШуменец заложи на африкански мачове и спечели 11 138 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here