дом Политика Правна комисия се въздържа по въпроса за референдума за отделяне на Мадара...

Правна комисия се въздържа по въпроса за референдума за отделяне на Мадара от община Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24Шумен.ком

С 5 гласа „Въздържал се” и нито един „За” и „Против” Постоянната правна комисия не подкрепи докладната записка за провеждане на местен референдум с въпроса: „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната ни община Каспичан?”. Даниела Русева отбеляза, че във внесената докладна записка няма достатъчна информация за вземане на законосъобразно решение. Необходима е яснота относно това дали тя е внесена от кмета на населеното място или от инициативен комитет, защото двете процедури са регламентирани в различни закони. По време на продължителната дискусия кметът на село Мадара Неделчо Неделчев заяви няколко пъти, че той е вносител, но няма да оттегли подписката, подкрепена от 271 жители на селото, събрана през ноември миналата година. Освен това се оказа, че във въпроса за местния референдум, записан в докладната, Неделчев е пропуснал да включи землището на село Мадара.
Председателят на Общинския съвет Красимир Минчев заяви, че докладната записка на кмета на Мадара е незаконосъобразна и не отговаря на методиката за провеждане на допитвания. Той предложи на Неделчев да оттегли предложението си и да организира Общо събрание на селото, което да излъчи Инициативен комитет, отговарящ за провеждане на необходимите действия за провеждане на местен референдум – изработване на бланка за подписи и определяне на срок и място на допитването. Кметът на Мадара отговори, че не може да оттегли докладната, защото изпълнява волята на жителите на населеното място.
След гласуването членове на Правната комисия се ангажираха до редовното заседание на Общинския съвет в четвъртък да изяснят правната страна на местния референдум, за да бъде взето законосъобразно решение в интерес на жителите на селото.
Половин час след края на заседанието на Правната комисия, кметът на Мадара внесе нова докладна записка, на която само той е вносител, а във въпроса е добавено и землището на селото.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочва реденето на депутатските листи в ПП ГЕРБ
Следваща статияНАП започна нова кампания с касови бележка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here