дом Общество Паметник-портал на 7-ми Преславски полк ще се гради от южната страна на...

Паметник-портал на 7-ми Преславски полк ще се гради от южната страна на бул.“Славянски“

0
ДЯЛ

Паметникът-портал на Седми Преславски пехотен полк в Шумен да бъде изграден от южната страна бул. „Славянски” – в пространството между последната сграда на Артилерийския факултет и Военната прокуратура. Това беше решено днес от Областната комисия „Военни паметници”, на чието заседание присъства Иво Антонов, директор „Социална политика” в Министерството на отбраната (МО) и експерт по военни паметници. Авторът на проекта – арх. Красимир Генов, отбеляза, че поради редица причини до определяне на мястото се е стигнало изключително трудно.
Специална комисия, включваща представители на Инициативния комитет за възстановяване на паметника, община Шумен, архитекти, художници, общественици, е провела близо десет заседания преди да стигне до крайното решение.
Проектът предвижда паметникът да бъде изграден в автентичните размери от 1927 г., когато е открит оригинала. Пред него са предвидени площадки за извършване на воински ритуали. Монументът ще е под ъгъл 30 градуса спрямо булеварда с цел да се избегне възможността при провеждане на ритуали пред него, воинските части да бъдат сторени с гръб към Паметника на загиналите във воните шуменци, който се намира в съседство. Паметникът ще бъде облицован с камък, а плочите с имената на загиналите воини ще бъдат от черен гранит. На заседанието стана известно, че са запазени два лъва от оригиналния паметник, които ще намерят място при строежа на новия монумент.
Арх. Генов подчерта, че е предвидено паметникът след време да стане главен портал на Факултета по „Артилерия, ПВО и КИС” към Военния университет „Васил Левски”. Беше избрана комисия с председател военния историк Мишо Йорданов, която ще определи имената, които ще бъдат изписани на гранитните плочи. Загиналите от Седми Преславски пехотен полк са 1005, но част от техните имена вече са изписани на Паметника на загиналите във войните шуменци, както и на други военни паметници в областта. Иво Антонов заяви, че ще бъде потърсено досието на паметника в Националния военноисторически музей, за да се направи опит за точно възпроизвеждане на плочите с имена.
Възстановяването на паметника на Седми Преславски пехотен полк беше включено в Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война през 2016 г. Поради проблемите с избора на място обаче то все още не е факт. Освен това отпуснатите тогава от МО 25 000 лв. са крайно недостатъчни, защото количествено-стойностната сметка е показала, че ще са необходими 80 000 лв. Иво Антонов се ангажира да работи за осигуряване на още средства, но ще се разчита и на община Шумен, и на дарения на родолюбиви българи.
Взетото днес положително становище за мястото и вида на Паметника-портал на Седми Преславски пехотен полк в Шумен ще бъде изпратено за съгласуване в Министерството на отбраната.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте какво остана от запаления от „духалка“ товарен автомобил (снимки)
Следваща статияКметът Любомир Христов и екипът му с приемен ден на 27 ноември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here