дом Общество От МОСВ разрешиха 1 200 000 кубика вода за напояване от язовир...

От МОСВ разрешиха 1 200 000 кубика вода за напояване от язовир „Тича“

0
ДЯЛ

1 200 000 кубика вода за напояване от язовир „Тича“ отпускат от Министерството на околната среда и водите. Количеството е одобрено в графика за май, който е публикуван на сайтана ведомството.
В документа се посочва, че разрешената за потребление вода от язовира е 4 320 000 кубика. От тях 2 200 000 кубика за питейно-битови нужди за Шумен и Велики Преслав и 700 000 за Търговище. Други 220 000 кубика се отпускат за минимално необходимия отток в река Камчия.
Анализите на министерството показват, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което са намалени разрешените количества за питейно-битово водоснабдяване, напояване и минимално допустим екологичен отток.
Поради ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане в съответствие с годишния график за 95% обезпеченост, в края на 2020 година общият обем в язовира ще достигне нива, под които водата ще бъде с влошени качества за питейни цели, при което не може да бъде гарантирано приоритетното питейно-битово водоснабдяване, без наличие на пречиствателна станция. В тази връзка ВиК операторите и Асоциацията по ВиК многократно са уведомявани за необходимостта от предприемане на мерки по отношение на рехабилитацията на наличните алтернативни водоизточници и инвестиции с оглед обезпечаване на допълнителното пречистване на водите налични в язовира под санитарния минимум, се казва в съобщението на МОСВ.
Водният обем на язовир „Тича“ в момента е 160 062 000 кубика,а полезниятобем е 120 062 000 кубика.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗаради пандемията намаляват с 50% студентските наеми в общежитията на ШУ
Следваща статия15 сътрудници ще обгрижват 82-ма възрастни в община Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here