дом Общество Обида: Готвачи от Велики Преслав сърдити на кмета, предпочел Ути за курбана

Обида: Готвачи от Велики Преслав сърдити на кмета, предпочел Ути за курбана

0
ДЯЛ

Известни с кулинарните си умения и майсторство готвачки от Велики Преслав се разсърдиха на ръководството на Общината, и персонално на кмета, затова че Ути Бъчваров приготви традиционния петровски курбан. Телевизионният водещ нахрани над 2 000 гости на общинския фолклорен събор „Петровска китка”. А кметът облечен в народна носия се включи в раздаването на курбана.
„Всеизвестно е, че нас ни канят в съседни села да готвим за сватби. В Църквата редовно приготвяме курбани, а Общината ни пренебрегна. Предпочете Ути Бъчваров. Обидно е”, сподели готвачка от старата столица пред репортер от 24shumen.com. Засегнати, по нейните думи, били и други жени, признати и оценени като безспорни майстори на местни гозби.
„Нямахме претенции за хонорар, ако ни бяха поканили. Докато при „атракцията Бъчваров“, едва ли е така”, продължава жената. Тя и колежките й просто имали желание да сготвят курбана, като така Общината покаже, че наистина цени способностите им.

Старата столица, освен с древното си минало и духовността, се слави с майсторите готвачи – и мъже, и жени. Наричат ги ахчии.
„Не може цяла България да говори с респект за нашите невероятни кулинари, а от Общината да ги пренебрегват. Няма съмнение, че цената на Бъчваров да сготви една елементарна телешка е била солидна. А нашите хора нямаше да вземат и лев”, коментираха солидарно общински съветници пред 24shumen.com.

Гостите на събора обаче не се влияят от подобни коментари. Те упорито разпитвали професионалният готвач в реномирано заведение на Стоян Величков какво е мнението му за супата. А той възкликнал, „Ути е талант”.
Така вероятно смята и Калин Къров – виден дърворезбар в района. Той подари на тв водещия комплект дървени прибори – вилица и огрибка.
Сниимки: Росица Стайкова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМестните патриоти в помощ на Общината за косене на тревните площи в Шумен
Следваща статияКъсо подпали автомобил, горя навес на къща, огън унищожи 50 дка пшеница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here