дом Общество Нови забрани и ограничения за шофьорите гласят в проектозакона за движение по...

Нови забрани и ограничения за шофьорите гласят в проектозакона за движение по пътищата

2
ДЯЛ

„На водача на пътно превозно средство е забранено да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство“. Това пише в проекта за новия Закон за движение по пътищата, който е публикуван за обществено обсъждане.
„На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете му“, гласи осъвременената разпоредба.
Нов шофьор пък, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години.
Новият шофьор няма да има право да вози пътници, освен придружителя, между 22.00 ч. и 6.00 ч.
Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.
Промените предвиждат още глобата за шофиране на неизправен автомобил да стане 500 лева. Със 100 лева повече ще бъде санкцията, ако автомобилът се управлява от човек без книжка. 150 лева пък ще плащат заловените да преминават на червено.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоставиха първите контейнери за дрехи и обувки в Шумен
Следваща статияМРРБ обяви конкурса за управител на ВиК-Шумен

2 КОМЕНТАРИ

  1. Новият водач тей като няма правиода вози пътници между 22:00 и 6:00 часа по това преме ако трябва да вози пътник със здравословни проблеми до здравно заведение ко пак ли ще го глобят яя моля ви са кви са тез измислени от къза закони?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here