дом Общество На ход: Акция „Достъпност за всички“

На ход: Акция „Достъпност за всички“

0
ДЯЛ

Деца, учители и родители се включиха днес в иницативата „Достъпност за всички“, като маркираха с контрастен жълт цвят стълби пред четири сгради в Шумен. Третокласници и седмокласници от клуб „Зелени патрули“ при СУ „Панайот Волов“ работиха с голям ентусиазъм пред Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Регионален исторически музей, РЗОК и банката в съседство. В инициативата, организирана от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания (ЦСРИ), се включиха и много родители.

„С участието си в днешната акция за децата доброта и съпричастност вече не са само думи, а позитивна постъпка, старание да направят нещо добро, да проявят добронамереност и съпричастност. По този начин те се чувстват полезни и значими, работят много усърдно, знаейки, че така помагат на хората с нарушено зрение“, каза Деляна Борисова, ръководител на клуб „Зелени патрули“. Началният учител Янка Десева, посочи, че преди да се включат в „Зелени патрули“, децата са били част от клуб „Съкровищница на духовността“. „За да повярваш в доброто, първо трябва да сториш добрина. На това искаме да научим децата- да правят всекидневни постъпки в името на добрината“. Според Християна от VI клас, клуб „Зелени патрули“ дава много добър пример как децата също могат да поемат отговорност за това светът да бъде по- хубав. Лора, 3 клас:“Днес съм тук, защото искам да помогна на хората, които имат проблеми със зрението. Ако правиш добро, добро ти се връща“.

Галина Петкова, управител на Център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания посочи, че акцията по маркиране с жълт цвят на стълби пред обществени сгради и институции ще продължи. „В Наредба 4, от 2009 година, в чл. 15 изрично е упоменато, че пред обществените сгради първо и последно стъпало трябва да бъдат маркирани в жъл цвят, който е контрастен, в помощ и улеснение на хората със зрителни проблеми. Ние поехме инициативата да оцветим стълби и да освежим там където вече има маркировка, защото повечето инситутции в града имат такава. Обърнахме се към библиотеката, към музея и им благодаря за това, че се отзоваха. Често работим с доброволци, но за първи път с децата от СУ „Панайот Волов“, за което им благодарим. За нас е изключително важно, че децата, учители и родители са съпричастни към проблемите на хората с увреждания. Това говори много за възпитанието им, а и за пътя, по който ще продължат напред“, каза Галина Петкова. Достъпността на градската среда и възможностите за придвижване на хората със зрителни увреждания ще бъдат главният акцент в тазгодишния месец на Белия бастун, от 15 октомври до 13 ноември, който традиционно обявява ЦСРИ- Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха VIII Международен фестивал „Есенни шуменски вечери“
Следваща статияКСУДС-Шумен навърши 15 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here