дом Общество Най-малко 10 млн. лева ще са загубите на свинефермата в Никола Козлево

Най-малко 10 млн. лева ще са загубите на свинефермата в Никола Козлево

0
ДЯЛ

Загубите от болестта африканска чума в промишлената свинеферма в Никола Козлево ще бъдат най-малко 10 000 000 лева. Засегнатият комплекс за отглеждане на прасета „Тетрахиб“ е част от „Бони Холдинг“. Това заяви прокуристът на фирмата Цветан Илиев днес на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Срещата бе свикана поради усложнената епизоотична обстановка в област Шумен.
Припомняме, че вчера Българската агенция по безопасност на хранте (БАБХ) обяви огнище на африканска чума по свинете в промишлената свинеферма в Никола Козлево, след като пробите, взети от животно там се оказаха положителни.
Сигналът за болно прасе в свинекомплекса е подаден на 2 януари. Проби са взети още същата вечер, а резултатите са готови в късния следобед на 3 януари, когато е обявено и огнище на болестта.
Всички 24 500 прасета, които се отглеждат в свинефермата ще бъдат унищожени. Вчера е направен обход за набелязване на площадка за унищожаване и загробване на умъртвените животни. Предприети са всички мерки за биосигурност в района.
„В комплекса работят около 70 души. Те няма да бъдат уволнени“, уточни Цветан Илиев.
Карантинният период и мерките по обеззаразяване на предприятието ще отнемат не по-малко от 6 месеца.
За момента се предполага, че заразата е пренесена в комплекса от гризачи, чрез фураж или от човек, но установяването на точните причини продължава.
В края на декември са регистрирани и още 4 огнища на болестта. Три са при стада от породата източнобалканска свиня на територията на село Бял бряг, община Смядово и едно в село Бяла река в община Върбица. Общият брой на умъртвените животни е 223.
На извънредното заседание днес присъстваха проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ, д-р Цвятко Александров – зам.-изпълнителен директор на БАБХ, проф. Георги Георгиев – директор на Център за оценка на риска, както и представителите на Министерството на земеделието, храните и горите д-р Александър Николов и д-р Димитър Беровски.
Проф. Паскал Желязков вече е направил оглед в засегнатата свинеферма. Той обяви, че на територията на област Шумен има 6 промишлени свенекомплекса и в тях се отглеждат около 65 000 прасета. „Ситуацията в Никола Козлево е такава, че не може да отделим болните от здравите прасета и трябва всички да бъдат умъртвени. За първи път България се сблъсква с това заболяване. Мерките с умъртвяване на домашните прасета дадоха резултат. Много сериозен обаче остава проблема с дивите свине. Още дълго ще се борим с африканската чума, която е изключително коварна болест“, коментира проф. Желязков и подчерта, че вече се търсят начини за умъртвяване само на болни животни, за да се щади свиневъдството у нас. Той бе категоричен, че мерките за сигурност, които са разпоредени трябва да се спазват стриктно, защото концентрацията на вируса в дивата природа е изключително голяма.
БАБХ разполага с най-модерна апаратура за поставяне на бърза и точна диагноза. В лабораториите във Велико Търново и Стара Загора се изследват проби от диви свине, като на 100 поне 2 са положителни. До момента са анализирани 60 000 проби. Само вчера в лабораторията във Велико Търново са установени 35 случая на болестта при диви прасета.
„Мерките за биосигурност в свинекомплекса в Никола Козлево са били стриктно спазвани. Въпреки това заразата е проникнала. Точно по какъв начин предстои да изясним. Инфекцията е много коварна и България е една от тежко засегнатите страни“, категоричен бе и проф. Георги Георгиев.
Всички мерки за биосигурност в инфектираните зони са приложени. Определени са 3-километрови карантинни зони, в които достъпът е строго забранен. Набелязани са и 10-километровите наблюдавани зони. В селищата попадащи в зоната на облестта трябва всяка седмица да се извършват клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти за домашни прасета. Задължително е вземането на проби от стадата източнобалкански свине в 10-километровата наблюдавана зона. Задължително е изпращане на проби за изследване и от всяко открито мъртво прасе.
Забранява се търговията, придвижването и транспортирането в област Шумен на домашни свине, с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се извън 10-километровата предпазна зона, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане.
Продължават проверките и за нерегламентирано придвижване или продажба на домашни прасета.
Продължава забраната за свободното пасищно отглеждане на домашни свине, включително от породата източнобалканска свиня и техните кръстоски. Да не се допуска контакт с диви свине.
Строго са забранени и пазарите на свине.
Продължават и претърсванията на горските територии на областта за трупове на умрели диви прасета.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 4 февруари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСухи са пътищата в Шуменско
Следваща статия212 хора с увреждания са подали заявление за безплатна винетка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here