дом Общество Над 90 ретро автомобила „Москвич“ пристигнаха в Шумен на събор

Над 90 ретро автомобила „Москвич“ пристигнаха в Шумен на събор

0
ДЯЛ
24shumen.com

Над 90 ретро автомобила „Москвич“ се включиха в ежегодния националния събор на марката. Тази година спирка на атрактивната проява е Шумен. Соцвозилата са изложени на паркинга при Информационния център на Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“.
Стотици шуменци разглеждаха с интерес показаните автомобили и с умиление си спомняха за отминалото време.

„На изложбата има коли от всички модификации. Най-редкият сред тях е „Москвич 424“. Трофейната кола е единствена в България. Най-старият автомобил показан на изложението е произведен пред 1954 година – „Москвич 401“. От него в страната има най-много 4 бройки“, коментира за 24shumen.com един от организаторите на проявата Иван Боев – член на клуб „Москвич“-България.

Много от собствениците на най-масовата кола у нас от времето на соца, не успели да издържат на предизвикателствата на новото време и под познатите ламаринени брони и капаци са монтирали мощни двигатели. Някои от стопаните на возилата обаче твърдо се придържат към традициите и поддържат колите си в автентичен вид.

„Днес това е много трудна задача, защото вече няма части, ако се намерят все пак, те са с много лошо качество, а вече ги няма ония добри майстори, които знаеха как се поддържа такъв автомобил“, разказа още Иван Боев и припомни, че това е народният автомобила на българина от миналото време, защото от 1969 до 1989 година се е произвеждал в завод „Балкан“ в Ловеч.
„Това е единствената кола, която е можела да бъде закупена понякога и без ред в магазините“, казва Иван Боев и разказва с усмивка няколко стари вица за добрия стар „Москвич“.
След Шумен днес ретро шествието ще гостува в старопрестолна Плиска, където ще се състои официалната част на събора. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Борис I Михаил-Покръстител в центъра на Плиска, след което ще бъдат отличени хората с особени заслуги за дейността и развитието на ретро автомобилен клуб „Москвич“-България.
Снимки: 24shumen.com

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШкола А&Б започна записването за новата учебна година
Следваща статия25 екипажа застанаха на старта на юбилейното 50-о издание на рали „Стари столици“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here