дом Култура Над 1 000 участници ще покажат талант в конкурса „Децата на България...

Над 1 000 участници ще покажат талант в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

0
ДЯЛ
Gramota_500br

За пета поредна година Община Шумен и СУ „Сава Доброплодни“ ще бъдат домакини на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. Този мащабен културен форум дава сцена за изява на стотици талантливи деца и младежи от цялата страна. Съорганизатори на конкурса са Училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни”, РБ „Стилиян Чилингиров“ и Музейният комплекс „Панчо Владигеров”. Право на участие в конкурса имат деца и младежи на възраст от 5 до 19 години. Те ще се състезават в четири основни раздела: „Музика“ – популярна, класическа и народна; „Изобразително изкуство“; „Надиграване“ и „Визуални изкуства“ – нов раздел, включващ компютърна графика, видео и анимация.
„Всяка година форумът се разраства и участват все повече деца“, заяви днес на брифинг Албена Иванова – директор на СУ „Сава Доброплодни“ и добави, че над 1 000 деца ще се включат тази година в различните направления на националния конкурс.
Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от 6 екипа професионално жури. Във всички раздели ще бъдат присъдени следните награди: Награда на Кмета на Община Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди във всяка категория и възрастова група. Специални награди – „Награда на Радио „Шумен“, „Откритие на конкурса“, „Най-малък участник“ и колективни награди.
Диригентът на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ маестро Славил Димитров ще журира ще оценява участниците в направление „Класическа музика“. Сред журито в раздел „Вокални изпълнители“ е и Кристина Иванова – победителка в „Гласът на България“ за 2014 година. Председател на журито при танцьорите ще бъде доц. Георги Харитонов.
Състезателните турове в различните раздели ще се проведат в 5 зали. В Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ ще се надпреварват участниците в „Класическа музика“. Домакин на талантите в направление „Народна музика“ е Народно читалище „Добри Войников“, а поп и джаз изпълнителите ще се надпяват в зала „Проф. Венета Вичева“. Надиграването на танцьорите ще се проведе в Народно читалище „Тодор Петков“
Конкурсът се провежда за 13-и пореден път , а това е 5-тото му национално издание.
За първа година в направление „Изобразително изкуство“ е включена категория „Визуални изкуства“. В нея участниците ще се надпреварват в два раздела – „Компютърна графика“ и „Видео и анимация“. Тази година темата, по която ще творят художниците е „Забележителностите от моя роден край“. Творбите трябва да се изпратят до 20 март. На 25 март ще бъде оценяването, а награждаването на победителите ще е на 28 март.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрезидентът Радев сне доверието си от правителството
Следваща статияВетеран от Втората световна война отпразнува 99-и рожден ден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here