дом Култура Награждават победителите от регионалния детски конкурс за мартеница

Награждават победителите от регионалния детски конкурс за мартеница

0
ДЯЛ

Победителите от от ХXIV издание на регионалния конкурс „Пижо и Пенда” ще бъдат наградени на 2 март от 11.00 часа в градската библиотека „Стилиян Чилингиров“.
Ще бъдат връчени награди за най-малка, най-голяма, най-оригинална мартеница, гривна, колие, пано и обемна кукла. Това съобщиха организаторите на конкурса.
В тазгодишната надпревара участваха повече от 300 деца на възраст между 5 и 18 години с помощта на родители и учители. В конкурса се включиха млади приложници от Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Каспичан, с. Хитрино, с. Царев брод, с. Мадара, с. Марково, с. Градище и с. Ясенково.
Жури в състав от художници-педагози с председател Дилян Абаджиев и членове Ивелина Иванова и Валентина Великова определиха 32 индивидуални и 13 колективни награди.
С всички изпратени творби ще бъде подредена изложба във фоайето на втория етаж в РБ „Стилиян Чилингиров“.
Първомартенската обредност заема важно място в годишния зимен цикъл. С нея се отбелязва преходът от зимата към пролетта. Преплитането на белия и червения цвят конец е стар народен обичай, носещ вяра в утрешния ден, превърнал се в символ на здраве, благополучие и успех. С тази типично българска традиция ние, българите, даваме своя принос в общата европейска култура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО искат повишаване на цената на тока с 1.83%
Следваща статияОдобриха държавния план-прием за VIII клас в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here