дом Политика Мустафа Карадайъ в Пристое: Наесен нашите деца ще имат учебници по турски...

Мустафа Карадайъ в Пристое: Наесен нашите деца ще имат учебници по турски език!

0
ДЯЛ

„ДПС ще организира отпечатването на учебници по турски език. И наесен ще ги раздадем на нашите деца, в нашите училища. Заявявам го тук от Пристое”, това обяви от трибуната на традиционния възпоменателен митинг на майските събития от 1989 г. в село Пристое председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
Той посочи като причина за реакцията на партията невключването на учебниците в постановление на Министерски съвет. Тъй като срещата с министъра на образованието по проблема не дала никакъв резултат, ръководството на партията взема нещата в свои ръце.
Новината от лидера беше посрещната с одобрение от многобройната аудитория на стадиона – депутати, активисти на ДПС и на младежките структури от цяла Североизточна България, кметове и общински съветници. Както и представители на мюсюлманското изповедание. Карадайъ не скри възмущението си, че днес „в Делиормана и Добруджа наши хора са подвеждани от хубави приказки с цел да се вземе гласът им“. Лидерът визира директно партия ГЕРБ.
Хората се хващат. Така с гласа им даваме власт, отчете Карадайъ.
Той съобщи и за изопачен и неверен прочит на майските събития преди 30 години, когато оттук тръгнаха мирните протести в защита на човешките права и имена. Примерът – зам.-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев твърдял, че пострадалите участници в протестите „се самонаранявали”.
„Нашата мъка от онези грозни времена не я превърнахме в омраза.
Точно обратно – нашата мъка я превърнахме в мир, демокрация, толерантност, заедност. И ще продължим така”, заяви Карадайъ и посочи, че Европа има нужда от ДПС, като пазител на мира и сигурността в държавата.
Той обясни пред аудиторията, че водаческото му място в листата на ДПС не е случайно. А знаково, че тези избори са изключително важни. А Европа или ще избере пътя на национализма, ксенофобията и омразата към различните, или ще избере пътя на заедността и толерантността.
Лидерът определи листата за евродепутати като прекрасна. В нея преобладават икономисти, юристи и IT специалисти.
Според зам.-председателя на Народното събрание д-р Нигяр Джафер месец май е месец на преклонение. А местата на нашата памет са Кус, Каолиново, Пристое, Климент, Джебел, а преди това Барутин и Корница.
Връщаме се 30 години назад, не за да разравяме жаравата от пепелта, не за да се противопоставяме, а да търсим единение, отбеляза д-р Джафер.
По думите й има политици на високо ниво, които объркват хората какво се е случило през 85 и 89 г.
„Днес живеем от скандал в скандал, от криза в криза. От проблем до проблем заради управленската немощ и некадърност. Заради чувството за безнаказаност”, анализира ситуацията в държавата д-р Джафер.
Тя съобщи, че днес вицепремиери забраняват отново да говорим на майчин език. Така както преди 30 години са глобявали, когато някой е казал нещо на турски.
Европа трябва да проумее, че омразата ще взриви стария континент, каза зам.-председателят на парламента.
„Така нар. Възродителен процес е едно срамно петно върху името на България. Тази рана все още не е излекувана”, каза областният председател на ДПС Шумен Айсел Руфад.
В обръщението си президентът на Алианса на либералите и демократите в Европа – Ханс Ван Баален, специален гост на отбелязването на тъжната годишнина бе повече от категоричен: „Ние, в Западна Европа, можем само да се поучим от д-р Ахмед Доган, тъй като той положи усилия за запазване на етническия мир в България”.
За мен вашата партия е изключително важна, защото тя помага на Европа, обобщи Баален. И високо оцени работата на евродепутатите от ДПС за тяхната активна работа в парламента.
Баален съобщи, че седем министър-председатели на европейски държави слушат Карадайъ и пет комисари.
Управляващите направиха така, че за 10 години България да бъде най-бедната държава в ЕС. Всяка година губим по един град от 35 хиляди души. И винаги да ни показват два изхода от кризата Терминал 1 и Терминал 2. Разделени сме отново. Хората са избрали пътя на гурбета – тази картина представи евродепутатът Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ.
Според него има два свята – единият богат, лъскав и хубав, на управляващите.И другият -светът на горчивата реалност. Когато хората избират гурбета, за да оцеляват. И така семейства живеят с години разделени.
По думите на евродепутата днес е потъпкано достойнството на хората, които преди 30 години са извършили исторически подвиг.
Той укори управляващите, че са вкарали в управлението национализма в най-уродливата му форма.
Пред паметните плочи на загиналите по време на мирните протести бяха положени венци и цветя.
А в центъра на град Каолиново лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и кметът Нида Ахмедов откриха мемориал в памет на жертвите на майските събития.
„Тези хора не са жертви, а герои. Няма как всеки един от нас да не е изпълнен с емоциите, с мъката, с изживяната трагедия. С потъпканото достойнство. Тук, пред този паметник трябва да кажем „ние помним Западните Родопи и изолираните райони, където живеят турци” каза Карадайъ.
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлизо 400 родители протестираха в Шумен срещу Стратегията за детето
Следваща статияПроменлива облачност на 13 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here