дом Общество Медицински сестри от МБАЛ – Шумен протестираха срещу мизерното заплащане

Медицински сестри от МБАЛ – Шумен протестираха срещу мизерното заплащане

0
ДЯЛ

Медицински сестри от всички отделения на МБАЛ Шумен излязоха на символичен протест срещу ниското заплащане. Да ги подкрепят дойдоха и сестри от Комплексния онкологичен център, въпреки че те получават много по-прилични заплати. Присъства и управителят на болницата д-р Димитър Костов и завеждащи отделения.
„С протеста не изразяваме никаква политическа поръчка или недоволство от сегашното управление на болницата. Ние сме категорични, че трябва да бъдат премахнати търговските дружества в здравеопазването. Когато става въпрос за здраве думата търговия не стои никак на място“, заяви медицинската сестра Антония Тодорова от Неврологично отделение при МБАЛ. Тя получавала заплата от 700 лева от първи февруари.
Протестиращите се обявиха за нормални условия на труд и почивка и адекватно заплащане.
Стана ясно, че сестрите работели допълнително, за да изкарват някакъв приличен доход. А това се отразявало пагубно на физическото и психическото състояние на медицинските работници. И всичко рефлектирало в крайна сметка върху пациента.
Тодорова уточни, че недоволството в никакъв случай не е някаква емоционална реакция. Според нея нямало никакъв смисъл от разговори с министъра на здравеопазването и съсловната организация. „Вече 20 години водим разговори, които нямат никакъв смисъл“, обясни сестрата. По думите й вече е дошло време за конкретни действия.
Тодорова сравни парите, които здравният министър обещал за областните и общинските болници с извънземните – „всички са чували за тях, но никой не ги е виждал“.
Според медицинската сестра Пенка Божилова от Онкоцентъра в колективния трудов договор със съсловната организация базовата заплата от 900 лева била просто пожелателна. И само на хартия.
„Този хаос може да се поправи само със някакъв взрив. Този взрив е силата на тези момичета. Те осъзнават своята сила“, заяви д-р Ивайло Петров – завеждащ Неврологично отделение. Според него целият модел на финансиране на областните болници бил сбъркан.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАсоциацията по ВиК не събра нужните гласове за заема на Водното дружество
Следваща статияЗа 3-ти март: Вход свободен в Историческия музей и къщите музеи в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here