дом Криминале Март е бил най-тежкият месец за огнеборците в Шуменско от началото на...

Март е бил най-тежкият месец за огнеборците в Шуменско от началото на годината

0
ДЯЛ

През март огнеборците в област Шумен са гасили 157 пожара. От тях 137 на всухи треви, гори и отпадъци. Това съобщиха от Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен.
От началото на годината до момента огнеборците в Шуменско са участвали в гасенето на 468 пожара. От тях 98 са с материални загуби и 370 на сухи треви и отпадъци.
Статистиката показва, че най-натоварен за противопожарните екипи в областта е бил месец март.
От началто на годината пожарникарите са се отзовали на общо 709 произшествия. Аварийно-спасителните дейности са 199, 20 дежурства с противопожарна техника, 18 помощи на съседни служби.
Четири са фалшивите сигнали.
Извършени са и 25 съвместни проверки със служители от РУ, като са установени 6 лица палили сухи треви. Съставени са 6 акта за установяване на административни нарушения. Наложени са глоби по 200 лева.
За пожар, причинен от изгаряне на сухи треви и обхванал иглолистна и широколистна гора, на 10 март в село Живково е заведено досъдебно производство.
След кризисната обстановка през март е проведено извънредно заседание. На него се взема решение да се проведат работни срещи във всички общини на област Шумен.
На срещите присъстват кметове и кметски наместници, началниците на Общински служби земеделие, началниците на съответните РУ-МВР началниците на РСПБЗН-Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново, ръководители на ЕР към „ВиК-Шумен” ООД, директорите на ТП „Държавни горски стопанства”. Разисквани са въпроси относно подготовката на общините и предприемането на превантивни мерки за недопускане възникването и намаляване броя на полските и горски пожари.
След срещите със заповед на областния управител проф. Стефан Желев за противопожарен сезон в горите се определя периода от 25 март до 30 октомври.
Кметовете на общини също издават свои заповеди. Сред населението са разгласени и противопожарните мерки, които трябва да се спазват в критичния период.
С разпорежданията са запознати и ръководителите на ЕР по общини към „ВиК-Шумен” ООД , отговорници МИР към Енерго – Про Мрежи” АД, мениджър сервизен център 3 „Овергаз Мрежи” АД, председателя на СЛР., Аресгаз.
Напомнено бе за спазване на разпоредбите на Закона за опазване на земеделските земи, задълженията на земеделските производители, по отношение на чл.6, ал.1, т.2, забраняващ изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделски земи, чл.36 Наредба № 8/11.05.2012 год. за условията и реда за защита на горските територии от пожари от задължаващ ги стопанисвайки земеделски култури и трайни насаждения, разположени в горски територии или граничещи с тях , да ограждат с минерализована ивица с широчина не по-малко от 2 м., изградена в територията за земеделско ползване, както и чл.37 от същата наредба, който не допуска натрупването на остатъци от земеделски култури на разстояние, по-малко от 10 м., както и складирането на груби фуражи на разстояние, по-малко от 50 метра от границите на горските територии.
В следствие на предприетата кампания за ограничаване на пожарите в полския и горски фонд, от началото на април до момента са възникнали общо 120 пожара, като тези в сухи треви и отпадъци са 82. Това е с 55 по-малко само от възникналите през месец март.
Служителите на РДПБЗН – Шумен съвместно със служителите от ОДМВР – Шумен ще осъществяват съвместна дейност и засилен контрол по време на жътвената кампания и пожароопасния сезон за недопускане на пожари в полския и горски фонд.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочина шофьорът на ТИР-а от адската катастрофа край село Изгрев
Следваща статияТИР се обърна до комплекс „Райковец“ край Смядово, пренасочват движението

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here