дом Култура Маргарита Хранова ще журира в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

Маргарита Хранова ще журира в конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“

0
ДЯЛ

Известната и обичана българска певица Маргарита Хранова ще журира в Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в Шумен. Това оповестиха днес на брифинг организаторите на форума.
Дивата на популярната музика ще бъде председател на журито в раздел „Вокални изпълнители“. В комисията личат имената още на музикалния спец Доно Цветков и Кристина Иванова – победителка в „Гласът на България“ за 2014 година.
Официалното откриване на форума ще бъде в събота, 16 март от 10.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Конкурсът се провежда за 12-и пореден път, а това е 4-тото му национално издание. Той се организира от СУ „Сава Доброплодни“ със съдействието на Община Шумен, Училищното настоятелство на учебното заведение и дарители.
За тазгодишното издание на конкурса са подадени 600 заявки за участие в направления „Музика“, „Изобразително изкуство“, „Хореография (надиграване)“. Всеки от разделите има отделни категории.
130 са участниците в конкурса за вокални изпълнители от цялата страна. В раздел „Фолклор“ ще се надпреварват 200 певци и инструменталисти. Те ще мерят сили в Народно читалище „Добри Войников“ от 8.30 часа. Награждаването ще е в 16.00 часа в залата на читалището.
В направление „Класическа музика“ ще участват 102 пианисти, цигулари, акордионисти, кларинетисти и певци. Конкурсът ще се проведе в Музеен комплекс „Панчо Владигеров“. Председател на журито ще бъде маестро Славил Димитров.
Журирането в раздел „Изобразително изкуство“ приключи. В конкурсътна тема „Възрожденският Шумен“ са участвали 270 рисунки на деца от 15 населени места от страната.
Комисията с председател Теменуга Христова е определила 40 индивидуални и 4 колективни награди. За първи път малките художници са се състезавали в направление „Дигитална рисунка“. Награждаването на победителите ще бъде в събота от 11.00 часа в Регионална библиотека „Стилиян Чилингилов“.
В раздел „Хореография (надиграване)“ танцьорите ще се състезават в две групи – участници от профилирани училища по изкуствата и самодейни състави.
Надиграването ще започне в събота от 10.00 часа в залата на Младежкия дом в Шумен. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури в състав: Анета Мутафчиева, Красимир Савов, Борис Иванов. Участниците ще се борят и за две специални награди за най-малък танцьор и любимец на публиката и журито.
Община Шумен осигурява наградния фонд на конкурса. Големите победители във всеки раздел ще получат Наградата на кмета, която е в размер на 500 лева. За отличените са осигурени още медали, плакети и грамоти.
Албена Иванова – директор на СУ „Сава Доброплодни“ и екипът и благодариха днес на местната управа за подкрепата. „Без съдействието на Община Шумен конкурсът нямаше да се превърне в национален“, заяви Иванова и добави, че интереса към форума расте с всяка изминала година. Участниците през 2019 са със 100 повече в сравнение с миналата година. „Това е показателно за популярността на конкурса в страната. Това стана възможно благодарение на безрезервната подкрепа и ангажираност на местната власт“, категорична бе Иванова.
Снимка: Личен архив, Фейсбук страница на Маргарита Хранова
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕманципация: Надрусана с метамфетамин дама седна зад волана
Следваща статияСтартира дарителска акция за Мемориал на изселниците от село Каспичан в Бесарабия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here