дом Общество Кръгла маса решава: Да излязат ли пенсионерите на национален протест

Кръгла маса решава: Да излязат ли пенсионерите на национален протест

1
ДЯЛ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Национална кръгла маса на тема „Преизчисляването на пенсиите – условие за справедливост и нормален живот на възрастните хора“ се провежда в НЧ „Добри Войников“в Шумен. Във форума участват областни и общински структури от цялата страна, като най-многочислена е групата от Девня. Сред гостите са управителят на НОИ Шумен д-р Емилия Станчева и общественият посредник Иван Капралов. Организатор на мащабната проява е Управителният съвет на Сдружение „СП 2004- Шумен“ с председател д-р Анка Янкова.
Призив за организиран протест на 27 и 28 ноември пред Областните управи с искане за преизчисляване на всички пенсии на възрастните хора с трудов стаж към средния осигурителен доход от предходната година, е основният документ, който ще бъде гласуван и приет от участниците.
В декларация до Народното събрание, президента, премиера и парламентарните групи е посочено, че обещаваното 6,7% индексиране от 1 юли 2020 г. ще бъде стопено предварително с ръста на цените и услугите в тази календарна година. Заради това авторите настояват в Бюджет 2020 да бъдат заделени необходимите средства за преизчисляване на пенсиите. Според тях това ще бъде справедливост, която ще даде глътка въздух на възрастните хора, които с труда си „изградиха България, а сега живеят скотски в самота и постоянни лишения. Увеличават се случаите на самоубийства поради невъзможност да бъдат задоволявани елементарни човешки потребности.
Над 50% от пенсионерите в България са с пенсии под жизнения минимум. През последните години управляващите предпочитат да задълбочават проблемите им, вместо да ги решават. С пълна сила се прилага принципът на противопоставяне на едни групи пенсионери на други, пише още в документа.
„В момента държавата няма никаква готовност и желание да предприеме исканото от нас преизчисляване. Намира това за много скъпо удоволствие и парите не достигат“ , заяви Стефан Грудев. от Федерацията на българските пенсионери и председател на софийската организация на пенсионерите. По думите това скъпо удоволствие обаче засяга 30% от населението. Голяма част от хората мизерстват и това са абсурди на времето.
Той смята, че протести на пенсионери в София, пред Народното събрание са много скъпи за джоба на възрастните хора. И затова разумният вариант бил протести на териториален принцип. И това нямало да постигне някакъв успех, тъй като на много места кметовете се държали прилично с възрастните, като им давали клубна територия и им осигурявали що – годе някакви прилични условия за културен живот и самодейност. А ако тръгнат на протест, следвали предупреждения „ще ви спра кранчето“. И така активността и недоволството били потушавани.
Не виждам бленувани наши мечти и желания да се реализират, казва той с огромна доза песимизъм.
Другият полезен ход – до един месец да се организира втора кръгла маса с произнасяне, че досегашните проектозакони и стратегия не стават за нищо и да бъде подсказано на държавата за финансовите резерви, които могат да бъдат изведени.
Той констатира, че е сериозен проблем – пенсионерите са разпилени на малки частици и нямат възможност да се консолидират. Всеки искал да бъде председател на някаква структура, без да се интересува колко души има с него и какъв ще бъде резултатът, ако всички реално се обединят.
„Дебатът за преизчисляването на пенсиите е много закъснял. Но българският ген е такъв, да търпи много.“, каза за 24shumen.com Демир Кръстев от Община Девня.
Аз специално съм готов да участвам в готвените протести, обаче имам 927 члена и няма сигурност дали ще излязат 27, сподели той.
Според него народът се страхува, независимо че хората се чувстват свободни и с демократични разбирания.
Защо народът се страхува е въпрос с труден отговор, обобщава Кръстев.
Неприсъствието на депутати и представители на поканени министерства той тълкува така: след като хората се пенсионират, вече са отписани. Никой от управляващите не се сеща, че вървят след нас.
Този въпрос опира до съзнанието и отношението на тези институции, които би трябвало да вземат отношение. Но и ние трябва да поставим въпросите на масата по-сериозно, е мнението на представител на пенсионерска организация от Бургас.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Вкараха зад решетки неблагодарен син, пребивал и тормозил родителите си
Следваща статияЗапочна усилена подготовка на пътищата за зимата

1 коментар

  1. Крайно време е всички ръководители на пенсионерски организации да се замислят за обединение и борба за постигане на общи цели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here