дом Общество Криза! Приютът за кучета в Шумен се пръска по шевовете, осиновители липсват

Криза! Приютът за кучета в Шумен се пръска по шевовете, осиновители липсват

0
ДЯЛ

Приютът за бездомни кучета в Шумен се пръска по шевовете. В момента там са настанени 350 възрастни животни и 70 малки, при капацитет 400. Това каза за 24shumen.com управителят Дария Георгиева.
„Няма ден, в който да не получаваме сигнали за прибиране на бездомни животни. Минимум един път в седмицата намираме пред приюта кашони, пълни с малки кученца“, разказа Георгиева.
Чашата на търпението и преляла, когато тази сутрин за пореден път намерила пред приюта кашон с 5 малки кученца.
Кастрационният център не може да поеме толкова голям наплив на животни.
„Средствата са на привършване. Животните имат нужда от храна и лекарства. За малките се купуват специални млека. Горивото за микробуса ни е на привършване“, жалва се Георгиева. Тя е огорчена от отношението на шуменци към дейността на приюта. „Лесно е всеки да дава съвети как да работим или да има претенции към дейността ни. Но ние реално работим свръх възможностите си и сме пред криза“, недоволства Георгиева и добавя, че от началото на годината до момента в центъра са кастрирани 150 бездомни кучета. „Реално обаче ние не виждаме резултата от труда си, защото непрекъснато стопаните изхвърлят любимците си на улицата. Най-тежко е в студените зими и през пролетта, когато е размножителният период. По селата в момента е пълно с бездомни кучета. Днес получихме сигнал, че в района на автогарата в Шумен има изхвърлени животни“, обясни Георгиева. Тя отбеляза още, че във социалните мрежи всички изразяват съчувствие, но никой не осиновява животни от приюта. „Най-много осиновени кучета имаме в Германия. В България са едва по 2-3. Иначе всички са много хуманни и дават съвети какво да правим“, коментира Георгиева. Тя сподели, че повече от 2 години е управител на приюта и няма ден без сигнал. Георгиева разказа дори за случаи, в които собственици на четириноги доброволно ги оставят в приюта, защото отиват на почивка в чужбина, но предупреждават, че няма да приберат животното. „Това не мога да го разбера“, споделя Георгиева и отново припомни, че в приюта собствениците на домашни любимци могат да ги кастрират безплатно.
Георгиева призова местната управа да затегне режима за регистриране и чипиране на домашни любимци. Така според нея случаите на изхвърлени животни ще намалеят значително.
Снимки: Общински приют „Тонка Петрова“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГурме: Странноприемница „Стара Плиска“ търси готвачи на грузинска и арменска кухня
Следваща статияОбщина Никола Козлево продължава обновяването на училищната инфраструктура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here