дом Общество КНСБ започва подписка срещу злоупотреби от работодатели

КНСБ започва подписка срещу злоупотреби от работодатели

0
ДЯЛ

Подписка срещу злоупотреби от работодатели стартира КНСБ. Досега в Шумен са събрани 200 подписа, съобщи вицепрезидентът Камен Нанков. Очакванията са до края на годината в цялата страна да бъдат събрани над 100 хиляди подписа.
Целта на синдикалната акция е чрез подписката законодателят да установи кои са производствата, в които се допуска режим на изчисляване на сумираното работно време. Да бъде изяснено кои са производствата с непрекъсваем цикъл, за който обезщетенията трябва да бъдат увеличени. И още да се увеличи заплащането на извънредния труд от 50 на 75 % в почивни дни. А в празнични дни 100 %.
За прояви на крайности от работодател в един завод в Шумен съобщи вицепрезидентът на КНСБ. На работниците било изрично забранено да говорят по телефон в работно време. Друг работодател се жалвал, че негови подчинени „продължават да щракат във Фейсбук даже при неговата поява“.
Фрапиращ пример – в български град е бил уволнен работник, тъй като попитал по мобилния си в болницата какво е състоянието на жена му.
Нанков припомни е друга крайност, когато рехабилитатор бе отстранен от работа затова, че е публикувал във Фейсбук фиша с унизителната си заплата.
Имало случаи, които чрез социалните медии, пораждат граждански казуси. Последният пример – кмет в Североизточна България съди полицай, който е постнал мнение във Фейсбук.
Да, бизнесът е прав, тъй като чрез Фейсбук изтичат фирмени тайни, обобщи синдикалистът. Според него социалните медии освен своите предимства, имат и отчетливи недостатъци. Генерират стрес. Журналистка споделила, че собственикът на медията в 12.00 през нощта я предупредил, че на следващия ден трябва да отиде на определено място и да подготви материал. Друга, от Кърджали споделила, че предпочита да остане да работи, а не да се прибира в къщи, където работодателят продължавал да я тормози.
Нанков посочи като позитивен момент Законът за правото на работника „Да се изключи“. Този закон, прилаган във Франция, забранявал изрично на френския работодател да комуникира с работника си по теми, извън служебните. Според експертите това в пъти ще намали стреса и е възможност за намаляване на силите във времето.
В България над 50 % от болничните листи са издадени за заболявания, които са отключени от стрес на работното място. От това икономиката е загубила над 14о милиона Ако подценяваме рисковете на работната среда, бизнесът ще губи, а хората ще продължат да се разболяват, отчете вицепрезидентът.
По тази причина ние ще засилим натиска си върху националното законодателство за ратифициране на Конвенция на международната организация на труда 190/2011 г., насочена срещу насилието и тормоза на работното място.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНе е ясно кога ще потече водата в чешмите в Шумен
Следваща статияОткриха поредна авария на водопровода в частна ябълкова градина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here