дом Общество Канят в Шумен най-добрата българска фирма за борба с посевните врани

Канят в Шумен най-добрата българска фирма за борба с посевните врани

0
ДЯЛ

Представители на най-добрата в България фирма за борба с посевните врани ще бъдат поканени в Шумен. Този ангажимент пое днес кметът на града Любомир Христов. Обещанието дойде по време на организираната от омбудсмана Иван Капралов, дискусия за справяне с десетилетния проблем с популацията на пернатия вид в Градската градина на Шумен.
Фирмата е разработила иновативен метод, който прогонва птиците с дронове, които излъчват специална светлина.
В срещата участваха кметът Любомир Христов, проф. Виктор Василев от Шуменския университет, Иван Вичев – представител на гражданите, експертът от РИОСВ Диан Спасов.
Проблемът с популацията на посевните врани, чавките и гаргите в града е във фокуса на обществени обсъждания за пореден път. Преди 15 години темата е поставена от тогавашния общински съветник доц. Юрий Проданов.
Пробно през 2009 година в Градската градина на Шумен се поставят електронни устройства, но тяхната ефективност е само две седмици.
През 2015 година тогавашната местна власт залага в общинския бюджет 20 хил. лева за закупуването на четири мишелова от вида „Мишелов на Харис“, които да прогонят посевните врани от града. Идеята е на представители на Асоциацията за защита на грабливите птици. Поради екзотичността на предложението то не се реализира.
От изложението на проф. Виктор Василев стана ясно, че в момента около 800 двойки от пернатите гнездят в чертите на града. Броят им се увеличава между 20-30 всяка година. Птиците започват да превземат териториите в района на бул.„Мадара“, кв.„Тракия“ и високите дървета в центъра на Шумен. През зимата колониите на досадните птици в Шумен нарастват от 5000 до 12000 двойки. Пернатите са привлечени от по-високата с няколко градуса температура в градските пространства, нощното улично осветление, което им помага да се пазят от естествени врагове и наличието на достатъчно храна. „Обикновено птиците се хранят с остатъците изхвърлени на градското сметище или контейнерите за боклук. Посевните врани, чавките и гаргите са проблем, с който не успяват да се справят в цяла Европа. В градовете на Южна Русия, например, колониите от тези видове достигат до 150 хиляди птици“, коментира още проф. Виктор Василев и добави, че до момента в България няма град, който успешно да се е справил с проблема.
Като основна причина за миграцията на посевните врани към Шумен бе посочено изсичането на десетки тополи в покрайнините на града в средата на 90-те години на ХХ век.
Представителят на гражданите Иван Вичев, коментира, че откакто се помни Градската градина е превзета от врани и това създава дискомфорт на хората.
Два закона пазят този вид птици и физическото им унищожение на практика е невъзможно. Пернатите са защитени от посегателства и през размножителния им период, който започва през април и може да продължи до юли.
Като превантивна мярка бе предложено да се създаде залесен пояс около градското сметище и да се засадят дървета в покрайнините на Шумен. Експертите обаче бяха категорични, че ако враните се прогонят от градските пространства на тяхно място ще дойдат други видове птици, възможно е рязко да скочи и броя на гризачите. Справянето с колониите от посевни врани на определено място ще накара птиците да се завземат друг район на града. Редовното кастрене на дърветата също не решава проблема.
„Евентуалното изграждане на завод за изгаряне на отпадъците на сметището ще доведе до намаляване на броя на посевните врани. Това е проблем за Шумен и трябва да намерим най-доброто решение“, коментира още кметът Любомир Христов.
Експертите предложиха да се проучи европейският метод за справяне с досадните птици.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНяколко шуменски квартала останаха без вода заради авария
Следваща статияСанкционираха фирми заради разкопаване на тротоари, улични настилки и зелени площи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here