дом Здраве Какво трябва да знаете за бързите тестове за СОVID-19? Вижте отговора на...

Какво трябва да знаете за бързите тестове за СОVID-19? Вижте отговора на специалистите

0
ДЯЛ

Повече от два месеца живеем в условия на пандемия заради COVID-19. След 60 дни извънредно положение и редица ограничения, предстои следващите 30 дни да живеем в извънредна епидемична обстановка.
Какво представлява заболяването, парализирало живота на почти цялото земно кълбо, и за чието лечение все още няма открито лекарство?
Ето какво коментира пред 24shumen.com д-р Румяна Попова, управител на Първа Медикодиагностична лаборатория (МДЛ) в Шумен:
Коронавирусите са РНК вируси с обвивка, които са широко разпространени сред хора, други бозайници и птици, и които причиняват респираторни, чревни, чернодробни и неврологични заболявания. Известно е, че седем вида коронавируси причиняват заболяване при хората. Четири вируса – 229E, OC43, NL63 и HKU1 – са разпространени и обикновено причиняват симптоми на обикновена настинка при имунокомпетентни индивиди. Другите три щама – коронавирусът на тежкия остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV) и новият коронавирус от 2019 г. (COVID-19) са зоонозни по произход и понякога са свързани с фатално заболяване.
Същност на изследването:
За да се разбере клиничното значение на резултатите, получени от бързия тест за антитела, трябва да се вземе предвид следното:
-Средният инкубационен период се изчислява на 5,1 дни;
-Специфичните IgM антитела срещу SARS-CoV-2 стават откриваеми 3-5 дни след появата на симптомите.
Следователно, бърз тест за COVID-19 не трябва да се използва докато симптомите не са налице поне три дни.
Взима се венозна кръв. Изследването може да се извърши от цяла кръв, серум или плазма. Изследването представлява имунохроматографски тест за бързо, качествено и диференциално откриване на IgG и IgM антитела към новия коронавирус от 2019 г. при хора. Този тест дава само предварителен резултат. Резултатът се изписва като положителен или отрицателен за IgG и IgM антитела. Всяка проба, реагирала при този бърз тест за COVID-19 IgG/IgM, трябва да бъде потвърдена с алтернативен метод (методи) за изследване и клиничните находки.

Първа Медикодиагностична лаборатория/МДЛ/ има филиали във всички населени места в област Шумен. Непосредствено след създаването през 1998 г. лабораторията се наложи като водеща благодарение на квалифицирания си персонал, съвременно оборудване, прецизност и бързина при изработване на медикодиагностичните изследвания, коректност и добро отношение към своите пациенти.
Днес чрез авангардния подход в управлението на дружеството и прилагането на съвременни и високотехнологични решения в лабораторната дейност първа МДЛ е предпочитана от пациенти, здравноосигурителни фондове и лекари- потребители на лабораторни услуги.
Доброто обслужване и осигуряването на безопасността е приоритет на МДЛ. В лабораторията се поддържа безопасна среда при извършване на тестовете, както за пациенти, така и за медицинския персонал.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНов общински съветник в групата на ГЕРБ в Шумен
Следваща статияТийнейджър с пробация и 200 часа общественополезен труд за нарушаване на домашната карантина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here