дом Общество Изпити само за седмокласници и абитуриенти, „Бай Ганьо“ и „Заточеници“ отпадат

Изпити само за седмокласници и абитуриенти, „Бай Ганьо“ и „Заточеници“ отпадат

0
ДЯЛ

Изпити ще има след 7-ми клас, както и матури за абитуриентите. „Заточеници“, „Тютюн“ и „Бай Ганьо“ отпадат от изпитната програма. Държавно външно оценяване за 4-ти и 10-ти клас няма да има.
Новините съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Датите на Държавния зрелостен изпит ще са 1-ви и 3-и юни. За професионална квалификация на 5-и юни. Зрелостниците, които не се явят на ДЗИ през юни, ще могат да се явят в края на август.
В ДЗИ по литература няма да бъдат включени лириката на Вапцаров, както и „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димитър Димов, посочи просветният министър Красимир Вълчев. Изпитът по „История и цивилизация“ няма да включва теми след Първата световна война.
Матурата по български език и литература този година ще започне в 9.00 часа.
Получаването на свидетелствата за завършено средно образование ще се забави с 4 дни и ще стане на 26 юни.
Изпитите ще се проведат при строги противоепидемични мерки, като в стандартна класна стая ще има по 10 ученици. Повече ще са и квесторите тази година.
Полицаи ще следят да няма струпване на ученици и родители пред училищата в изпитните дни.
Проверките на знанията след 7-ми клас ще се проведат на 15-и юни по български език и литература и на 17-и юни по математика.
„Няма да се дават въпроси, свързани със сложно съставно изречение и с произведенията: „Заточеници“, „Неразделни“, „По жътва“, „Бай Ганьо“ – тези теми ще се изучават, просто по-късно“, заяви образователният министър.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови 57 заразени с COVID-19 за последните 24 часа
Следваща статияМалки и големи рецитираха в конкурса за унгарска и българска литература

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here