дом Култура Изложба разказва за живота и творчеството на Панчо Владигеров

Изложба разказва за живота и творчеството на Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

Изложба, съставена от документи и снимки от личния архив на Панчо Владигеров, ще бъде подредена на 13 март, рождената дата на големия български композитор във фоайето на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Експозицията е част от събитията, посветени на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

В нея са включени снимки от личния архив на композитора и семейството му, документи, свързани с провеждането на международните конкурси за пианисти, текстове, посветени на творчеството на Владигеров, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен.
Всеки, който посети изложбата ще може да разгледа оригинални лични снимки на композитора, схема на родословното дърво на фамилия Владигерови, изготвена от Марко Хаджиев и фотографии на участниците в първия международен конкурс за пианисти на името на Панчо Владигеров.

Ще бъдат показани и единственият оригинален документ с почерка на Владигеров, спомени и впечатления на Павла Жекова, първата учителка по пиано на композитора, които разказват за първите стъпки на бъдещия творец в света на музиката.
В експозицията са включени и снимки от честването на неговата 75-годишнина и удостояването му със званието „Почетен гражданин на Шумен“.
Запазена е и снимката, запечатала момента, в който големият български композитор получава престижната Хердерова награда. Документите, включени в изложбата, представят основни моменти от провеждането на международните конкурси за пианисти и провеждането на музикалните дни „Панчо Владигеров“.
Изложбата е част от мащабната програма със събития по повод 120 години от рождението на бележития
български композитор и се организира от Община Шумен и Държавен архив – Шумен.
Фотографиите са от фонда на къща музей „Панчо Владигеров“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроф. Митев: 54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят с това, че са българи
Следваща статияДоц. Николчев: Данъчната амнистия на задълженията на Главно мюфтийство е недопустима

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here