дом Общество Започна делото за смърт в Пивоварния завод в Шумен след сблъсък на...

Започна делото за смърт в Пивоварния завод в Шумен след сблъсък на два мотокара

0
ДЯЛ

Дело за причинена смърт след сблъсък на два мотокара тип „газокар“ в цех на компанията“ Карлсберг България“ – Пивоварна Шумен гледа Окръжният съд днес. Подсъдим е 33-годишният Красимир Кътев. Досъдебното производство срещу него се води по чл. 123 от НК за настъпила смърт по непредпазливост. Загиналият е Красимир Стоянов е на 49 години.
Делото бе гледано по съкратената процедура без разпит на свидетели и вещи лица, изготвили експертизите. А подсъдимият признава обстоятелствата и фактите, изложени в обвинителния акт на Прокуратурата.
Инцидентът е станал на 24 септември 2016 година в цех на Пивоварната. Според наблюдаващия прокурор, при управлението на мотокара подсъдимият се е движил със скорост 19 км/ч и при такава скорост не е могъл да избегне фаталния сблъсък с кара, управляван от пострадалия Стоянов.
Магистратът посочи, че така са нарушени правилата за безопасност и здравословен труд в компанията.
„Нямах възможност да видя мотокара, тъй като пред мен имаше наредени каси с бирени бутилки. Навреме натиснах спирачките, но двете машини не можаха да се разминат. Ударихме се челно, а колегата падна на земята от сблъсъка“, разказа подсъдимият. Работниците повикали „Бърза помощ“. С линейката пристигнали и полицаи. Когато откарали пострадалия в МБАЛ-Шумен той починал, въпреки положените усилия от лекари да бъде спасен.
Скандални факти, свързани с безопасността на труда и здравословните условия в компанията „Карлсберг“ излязоха наяве при прочит на протоколи от разпит на свидетели пред съдия. Те твърдят, че в кара е имало поставен предпазен колан. Но той не е бил използван от пострадалия Красимир.
„Ако го беше използвал, нямаше да падне. И по такъв нелеп начин да загине“, смятат свидетелите. Според тях поставянето на колан при управлението на газокар било абсолютно задължително.
От съдебно-техническата експертиза за безопасност на труда стана ясно, че вследствие на струпаните каси с бутилки е нямало достатъчна видимост, както и поставена необходима маркировка по пътя. И по този начин инцидентът не е бил избегнат.
В заключението е посочено, че три длъжностни лица не са упражнили необходимия контрол относно осигуряване на безопасни условия на труд. А отговорност носи и работодателят. Констатирани са и нарушения на Кодекса на труда. И още – починалият е управлявал мотокара без да е упълномощен от работодателя.
Като причина за смъртта на Стоянов е посочен кръвоизливен шок вследствие на травма на главата, контузия на гръдния кош и контузия на таза.
Другата назначена експертиза по делото – съдебно автотехническата, сочи като причина за удара, наличие на препятствие по пътя – складираните каси, които са ограничили видимостта.
По искане на наблюдаващия прокурор съдът назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза, която да установи скоростта на движение в момента на самия сблъсък между двете превозни средства.
Следващото заседание по делото е насрочено за 24 април от 9.30 ч.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДвама шуменци ще участват на световния турнир по муай тай в Тайланд
Следваща статияДеца от различни етноси пяха, танцуваха и рецитираха стихове на празника „Шарена палитра“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here