дом Общество Експертиза по мегаделото „Хитрино”: Критично състояние на железния път

Експертиза по мегаделото „Хитрино”: Критично състояние на железния път

0
ДЯЛ

Комплексна специализирана съдебно-техническа експертиза бе представена днес по мегаделото за жп катастрофата в Хитрино.Тя бе изготвена от проф. Мая Иванова – Йорданова и Коста Костов.
Заключенията на експертите – при високата скорост на товарната композиция и в резултат на състоянието на железния път се е получило изместване на траверсната скара.
Анализите са на база събраните данни от специалистите по време на тяхното проучване.
Те заявиха, че не са извършвани редовно измервания. Документацията не е в добро състояние, не е правено измерване на стрелките в натоварено състояние. А железният път към 2018 г. е в по-лошо състояние, отколкото през 2016 г.
Според тяхната констатация, отклоненията са в рамките на допустимото.
Експертите представиха теоретичен модел при каква скорост, при влошеното състояние на железния път влакът е можело да не дерайлира . Определиха скорост до 60 км/ч. Докато влакът е навлязъл в гарата със 78 км/ч., каквато е тезата и на държавното обвинение.
Експертите обявиха пред съда, че са констатирали и отклонения от техническите параметри. Това е довело до лъкатушене на влака.
Те отговаряха подробно на въпроси на прокуратурата и на защитата. Смятат, че дерайлирането на влака на 10 декември 2016 г. в Хитрино е следствие от изместване на релсовата скара при висока скорост на влака.
Експертизата беше приета от всички страни в процеса.
Делото продължава и утре с доказателствени искания на защитата на двамата машинисти Радослав Петков и Димитър Михнев.
Снимка: Архив на bTV
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПродължава събирането на излезли от употреба автомобилни гуми в Шумен
Следваща статияЗагиналият в крайбрежен бар шуменец не е имал сключен трудов трудов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here