дом Общество Д-р Румен Генов: Здравната каса не е изплатила над 120 клинични пътеки...

Д-р Румен Генов: Здравната каса не е изплатила над 120 клинични пътеки на болниците в Шуменска област

0
ДЯЛ

„Принципно приемаме отчета за дейността на НЗОК, но не може да се съгласим с това, че лекарите, изпълнявайки еднотипна работа в едни райони грешат десетки пъти повече от тези в други райони. Функционирането на системата е било в духа на стриктно спазване на бюджетната дисциплина. Всичко това дава възможност за анализи на причините, довели до проблемните ситуации в дейността на изпълнителите на медицинска помощ, както и за адекватна реакции срещу неблагоприятните тенденции“, това заяви депутатът от ГЕРБ д-р Румен Генов, член на Здравната комисия в Народното събрание след приемане на Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.
Той посочи, че е необходимо контролната дейност да продължи да се усъвършенства с цел да се намали броят на необоснованите хоспитализации.
Народният представител сподели своите наблюдения. Според него броят на проверените истории на заболяванията в различните градове е с огромна разлика.
Например в Пловдив били проверени близо 46 000, а във Варна – малко над 6 000, което означавало повече от 8 пъти разлика.
Отново в Пловдив били установени над 900 грешки в историите на заболяванията, докато в малки градове като Силистра и Добрич били установени единични случаи.
Депутатът коментира и въпроса с цялостно неизплатените клинични пътеки поради различни грешки. В Ловеч, Шумен и Благоевград са над 120, а в Добрич, Монтана и Търговище са нула.
По неговите думи няма яснота на какво де дължат големите различия – дали е поради по-интензивната контролна дейност на Регионалните здравноосигурителни каси, дали има проблеми с административната комуникация между договорните партньори или пък лекарите в определен район са по-големи нарушители, спрямо тези от друг.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПромяна в движението за Националния празник в Шумен
Следваща статияОбщинският съвет в Никола Козлево намали цените на пасищата и мерите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here