дом Култура Доайенът на любителското кино Нико Майеров с награда на Министерството на културата

Доайенът на любителското кино Нико Майеров с награда на Министерството на културата

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Доайенът на любителското кино, шуменецът Нико Майеров, получи Наградата на Министерството на културата от 50-ото юбилейно издание на Международният фестивал на любителските исторически филми.
„Чувствам се щастлив, развълнуван и благодарен. Вярвам, че фестивалът в Шумен ще продължи да съществува“, заяви при награждаването си 91-годишният лауреат.

Снимка: 24shumen.com

Филмът „Бесарбовският манастир“ с автори Николай Илиев и колектив от Русе спечели първо място в тазгодишното издание на фестивала.
Втората награда бе присъдена на Симеон Симеонов за лентата „Белоградчик и хората му 2020 година“.
Снимка: 24shumen.com

Апостол Фанев и Наум Кулев от Шумен спечелиха трето място с филма си „Гимназията“.
Наградата на Община Шумен бе връчена на Величко Геров, Нико майеров и Апостол Фанев за творбата им „Химна на Шумен“.
Снимка: 24shumen.com

Специалното отличие за кратък филм на името на Генчо Генчев бе присъдено на Величко Геров и екип за лентата „Незабравимите хармоники на Шумен“.
Наградата за сценарий получи Владимир Илиев за филма „Милион червени рози“. Илиев грабна и отличието на Националния исторически музей за „Светлата сянка на таланта“, както и наградата на Регионалния исторически музей в Шумен за „Кралска следа“.
Призът за режисура отиде при Александър Еладин от Украйна за творбата „Родина моя родина“.
Отличието за операторско майсторство спечели Ролф Мандолезе от Италия за лентата „Рамадан“.
За филм с най-добър звук бе обявен „Село Бождово“ на Спиро Борисов.
Наградата за млад автор бе присъдена на Кристиян Кочовски от Македония.
Призът на Киноклуб „Мадарски конник“ получи Петър Узуновски за филма „Стружки Дедо Мраз“. Узуновски спечели и наградата на Съюза на филмовите дейци в България за творбата си „Кината на Струга“.
Медалът на УНИКА бе връчен на Иван Рангелов за филма „Бай Пенчо“.
Наградата на Шуменския университет бе за лентата „Лъвов мост“ на възпитаници на Арт колеж-София.
В тазгодишното издание на фестивала участваха 50 филма, като 21 от тях бяха чужди автори от осем държави.
Поради кризисната ситуация с COVID-19 част от членовете на журито не присъстваха лично. те бяха подготвили видеообръщения.
Председателят на журито проф. Божидар Манов определи като забележителна тазгодишната селекция на фестивала и даде висока оценка на филмите.
Режисьорът Александър Донев, който също не присъства, отбеляза във видеопосланието си, че фестивалът на историческите филми в Шумен е най-важното събитие за кинолюбителите.
Традицията на любителското кино в шумен ще бъде продължена с кръгла маса, която ще се проведе през 2021 година. Форумът ще бъде посветен на 165-ата годишнина на читалищно дело в България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъболезнования за загубата на почетния гражданин на Шумен Борис Павлов
Следваща статияПреведоха парите за погасяване на задълженията за ток на ВиК-Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here