дом Общество Директорът на Телевизия Шумен обвини местната власт в груба намеса в работата...

Директорът на Телевизия Шумен обвини местната власт в груба намеса в работата на медията

0
ДЯЛ

„Местната власт грубо се намесва в работата на Телевизия Шумен. Работим под непрекъснат политически и икономически натиск“, заяви днес директорът на медията Валентин Захариев по време на заседание на икономическа комисия.
„Непрекъснато ми се обяснява, че Общината не е доволна от работата на телевизията. Това е недопустимо. Вече не се издържа“, каза Захариев и заплаши, че ако натискът продължи той ще сезира Асоциацията на европейските журналисти и Репортери без граници. „Чашата прелива, защото грубо се погазват свободата на словото и ненамеса на политически и икономически интереси“, обясни още Захариев и уточни, че Телевизия Шумен е обществена медия, защото 50% от средствата, с които разполага идват от данъците на шуменци. Те отиват за заплати, осигуровки и хонорари на работещите в медията. Останалите пари са от собствени приходи. Захариев се оплака, че парите от реклама в телевизията влизат по сметка на Общината и управляващите преценяват за какво да се похарчат парите.
Директорът на местната телевизия поиска в края на февруари да се проведе закрито заседание на икономическа, правна и културна комисия към Общински съвет-Шумен, на което ще изложи подробно проблема.
Съветникът от БСП Венцислав Венков припомни, че Телевизия Шумен е общинско предприятие. „Едно нещо или е общинско предприятие, или медия. Телевизия Шумен е недоносче. Програмата не привлича зрители“, коментира ситуацията Венков.
През миналата година телевизията е получила 283 хил. лева от местната хазна. „За тази година предвидената сума е 350 хиляди лева“, заяви зам.-кметът по финанси Таня Костова. Тя уточни още, че БУЛСТАТ-ът на телевизията се води на Общината. Медията получава средства, които по Закона за публичните финанси са общински. Костова посочи и факта, че през 2015 година телевизията е получила 150 хил. лева от местния бюджет, а за 2019 парите са 350 хил. лева, което е скок със 100% за управленския мандат на сегашната местна власт.
Колкото до програмното съдържание, директорът на Телевизия Шумен уточни, че то се одобрява от СЕМ. Захариев обясни, че медията разполага с много стара техника, която не отговаря на съвременните изисквания. „В последните години искахме пари за техника, но финансиране ни бе отказано“, жалва се Захариев и добави, че няма да иска повече средства за обновяване на апаратурата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия18-годишен се разхожда с чай за пушене в джоба, опита да го изхвърли пред полицаи
Следваща статияШуменските бойци – домакини на Държавния шампионат по кик бокс

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here