дом Общество Дивечът в стопанствата на СИДП се увеличава

Дивечът в стопанствата на СИДП се увеличава

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Дивечът в стопанствата на Североизточното държавно предприятие се увеличава с всяка изминала година. Тенденцията за ръст в популацията на едрия дивеч се запазва и през 2019г., макар и нарастването вече да е с по-бавни темпове. Това стана ясно на проведеното в Шумен първо заседание на Съвета по лова, на което бяха отчетени данните от пролетната таксация и беше приет плана за ползване през настоящата година. Членовете на Съвета разгледаха данните, предоставени им от комисиите по ловно стопанство в териториалните поделения, като очакванията на всички са, че предстои една много успешна в ловно отношение година. Нека не забравяме, че най-силният трофей от благороден елен за 2018г. е добит в ДЛС- Паламара – 239,27 т. по CIC и отново в Паламара е трофеят номер едно за миналата година от муфлон – 225.25 т. по CIC, съобщават от СИДП.
Над 8 500 са в момента благородните елени на територията на СИДП, показват данните от таксацията. През миналата година те са били 7 900. На все повече места в Североизточна България се наблюдават животни от този вид и това е радващо, защото благородния елен е емблема на ловния туризъм за страната ни.
От своя страна увеличеният брой на животните предполага и повече елитни екземпляри. Това се потвърждава и от намерените паднали рога в държавните ловни райони, които сочат, че в някой стопанства има екземпляри с тегло на трофея над 13 килограма. През последните години такива животни се отстрелват рядко, но очаквам техният брой постепенно да нарастне, коментира експертът по лова на предприятието инж. Тервел Стефанов.
Увеличеният брой на благородните елени води до завишаване и на плана за отстрел със 100 броя. За районите, които се стопанисват от държавните ловни стопанства са разработени преференциални пакетни цени, за да може да се регулира запаса и да се изпълни плана за ползване за тази година.
Значително увеличение има и при сърните. От 9 900 през миналата година, то сега те са 10 500. Цифрата е далеч от допустимите запаси, но пък ръста при този вид животни е значителен и най-вероятно в близките години и при сърните ще бъде достигнат допустимия запас.
Все повече български ловци обръщат поглед към този ценен вид дивеч и е редно да се замислим, дали да не му дадем приоритет пред дивата свиня, смята Тервел Стефанов.
Тъй като запасите при сърната все още не са достигнали допустимия запас, то тази година ползването остава в границите от 2018г. И може би тук е мястото да напомним, че вече е открит сезона за селекционен и трофеен лов за сръндаци, като желаещите да ловуват в СИДП могат да получат желаната от тях информация от сайта на предприятието: www.sidp.bg. В края на юли-началото на август е брачния период за сръндака, като през тези месеци мераклиите могат да почувстват тръпката на лова чрез примамване.
Заради усложнената епидемиологична обстановка при дивата свиня и указанията за намаляване на популацията заради АЧС, при този вид пролетната таксация показва известна разлика в сравнение с миналата година. Дивите свине към момента са със 7% по-малко в сравнение с 2018г., но въпреки това експертите отчитат, че те са с 30% над допустимия запас. Плановете за ползване сега са съобразени с всички обстоятелства и са 90% от пролетния запас.
Много добри са данните от таксацията и при муфлона. Ловът на този вид е малко познат в страната ни, но през последните години в Североизтока бяха отстреляни няколко елитни екземпляра с дължина на рогата над 90 сантиметра, които възбудиха интереса и на българските ловци. В три териториални поделения на СИДП се предлага лов на муфлони, това са: ДЛС-Паламара /www.dlspalamara.sidp.bg/, ДЛС-Балчик /www.dlsbalchik.sidp.bg/ и ДЛС-Тервел /dlstervel.sidp.bg/. През миналата година трофей добит в Паламара е на първо място за страната ни, а през тази година Балчик е на върха на класацията. И в трите териториални поделения има животни, към които ценителите на трофеите биха проявили интерес, като заявки могат да се направят още сега, чрез сайтовете на стопанствата или контактите, които са посочени там.
Трайно установилата се популация от вълци в Североизточна България е другият показател, който доказва, че едрият дивеч в тази част на страната става все повече и повече. За съжаление се увеличава и броя на чакалите. Тази година те са 8 700, при 8 300 през миналата година и това въпреки, че отстрела за 2018г. е изпълнен на 71%.
Хората, които стопанисват дивеча трябва да разберат, че регулирането броя на хищниците е изключително важно, защото всички ние сме на ясно какви щети нанасят те. Всеки един от нас трябва да работи в тази насока, както това прави инж. Исмаил Курдов от ДГС-Върбица, който за миналата година е отстрелял 130 чакала, категоричен е инж. Стефанов.
За съжаление пролетната таксация отчита намаляване на запаса при един от ресурсните видове дребен дивеч – дивия заек. През тази година броя на зайците е малко над 40 000, а за 2018г. са преброени 41 500 диви зайци. Експертите от СИДП и специалистите по лова в сдруженията смятат, че популацията няма да бъде възстановена по естествен начин въпреки, че този вид не се ловува от 10 години. По предложение на директора на предприятието инж. Веселин Нинов в началото на годината в ДЛС-Паламара и ДЛС-Тервел бяха разселени 76 броя зайци, а още 60 животни бяха закупени и разселени от членовете на ЛРД „Сокол“-Шумен. Предстои през следващите месеци да бъдат закупени още диви зайци, които да бъдат пуснати на свобода в Шуменско.
В СИДП не забравят и любителите на птичия лов. С 3 000 броя се е увеличил запаса от фазан за една година и с 2 000 броя повече са яребиците. Добрите резултати се дължат както на естественото възпроизводство, така и на разселените през миналата година птици.
Възможностите за лов и отдих в Североизтока са безкрайно много. Ако имате въпроси, можете да се свържете с нас или да видите ценовите ни оферти от сайта на предприятието www.sidp.bg. Очакват ви примамливи пакетни цени, незабравими дни, трофеи и почивка в Балкана, на морския бряг или в най-красивите широколистни гори на България.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаши деца и ученици с призови места в конкурса за най-добра екологична инициатива
Следваща статияПростреляната тази сутрин жена била жертва на домашно насилие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here