дом Общество Депутати поискаха „главата“ на директора на Горското стопанство във Върбица

Депутати поискаха „главата“ на директора на Горското стопанство във Върбица

2
ДЯЛ

За тежки и системни нарушения в Държавно горско стопанство „Върбица“, които съставляват престъпления по Наказателния кодекс съобщиха от парламентарната трибуна двама депутати от Шумен.
Хамид Хамид и Иван Иванов бяха категорични, че заради извършен одит с фрапиращи констатации за безстопанственост и лошо управление, директорът трябва да бъде предаден на прокуратурата и да започне разследване. Те поискаха от министъра на земеделието по време на парламентарен контрол да обясни какви мерки ще бъдат взети за отстраняване на допуснатите нередности, „тъй като гражданите на Върбица живо се интересуват какво се случва там“.
„Има ли политически причини, които пречат да си свършите работата. Какво още трябва да стане, за да уволните този човек?“, попита депутатът Хамид Хамид, зам.-председател на Парламентарната група на ДПС.
За 24shumen.com депутатът Иван Иванов заяви, че имал уверението на земеделския министър за отстраняването на директора заради скандални практики в ръководеното от него Горско стопанство.
Редовно прилагане на системата на „двоен подпис в цялата документация и документи, които не се водят според изискванията за контрол, наложени от Североизточното държавно предприятие, извършване на плащания по граждански договори без отчетност“, са само някои от нередностите, за които съобщи в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов. Проверката е била извършена в ДГС „Върбица“ с негова заповед и заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите.
При прилагане на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча е констатирано, че служителите, които съставят актовете за установяване на административни нарушения, допускат съществени пропуски.
По линия на позволителната сеч в информационната система на Изпълнителна агенция по горите не са регистрирани съответните технологични планове. А в някои от описите маркиращите лесовъди не са дали никакви обяснения относно превишения на маркираната маса над предвидената за отсичане.
Допуснати са съществени пропуски при установяването на нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча.
Заради тези констатации директорът на Дирекцията по горите в Шумен е издал наказателно постановление, с което на директора на стопанството във Върбица е наложено административно наказание.
В отговор на депутатските питания земеделският министър Румен Порожанов е съобщил, че още не е взел решение за смяната на директора, но темата стои пред него.
Потърсен за коментар на одита, директорът не бе открит. Служител на стопанството потвърди пред 24shumen.com за извършени няколко проверки, които обаче не завършили с негативни констатации относно дейността в ДГС „Върбица“. Според него „атаката към директора била поръчана от кмета на Върбица Мердин Байрям, а депутатът Хамид Хамид, просто я изпълнил“. В целия сценарий имало политически мотиви.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставят „Криминалистите” и „Шаш и паника” в шуменската библиотека
Следваща статияЗдравният министър: Дефицитът от болнични легла в Шуменска област ще бъде преодолян

2 КОМЕНТАРИ

  1. Стопанството с име на стара столица до Върбица го фалира директора, но там нищо не казват ….нямат пари за заплати….къде е по лошо?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here