дом Общество Голямо българско хоро, спектакъл, молебен за здраве и заря-проверка за 3 март...

Голямо българско хоро, спектакъл, молебен за здраве и заря-проверка за 3 март в Шумен

0
ДЯЛ

Община Шумен, Факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“ и Шуменският военен гарнизон организират тържествено честване на Националния празник на Република България – 3 март.
Събитията, посветени на 142-годишнината от Освобождението, започват от 2-ри март, понеделник.
На 2-ри март от 14.00 часа в танцувалната зала на Младежкия дом ще се проведе дебат на тема: Трябва ли у децата да се възпитава чувство за национална гордост? В дискусията ще се включат ученици от гимназиалния етап на ППМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“. По същото време от 14.00 часа в концертната зала на Младежкия дом ще има безплатна прожекция на историческия филм „Героите на Шипка“.
Програмата на 3-ти март ще започне в 10.00 часа в храма „Свето Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България и молебен за здраве. Ще бъдат положени и венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на храма.
Общинската администрация отправя покана към гражданите да се включат от 11.00 часа в голямото българско хоро на площада пред ДКТ „Васил Друмев“ заедно с танцьори от НЧ „Асен Златаров-1872“ и различни непрофесионални танцови групи.
Час по-късно, в 12.00 часа организаторите канят шуменци на спектакъла „Памет българска“, който ще бъде представен на сцената в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. В него ще вземат участие АНПТ „Шумен“, хор „Родни звуци“, актьори от театъра и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Входът е свободен.
Кулминацията на честването е тържествената вечерна заря-проверка. Тя е от 18.30 часа на площад „Кристал“ пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.
През деня на 3-ти март от 9.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници на загиналите герои за Освобождението на България.

Съпътстващи инициативи:

09.00 ч. полагане на венци и цветя пред:
Паметник на руските войни в Шумен, кв. „Млада гвардия“, ул. „Царевец“
от НЧ „Пробуда-1958“, III ОУ „Д. Благоев“,VI ОУ „Еньо Марковски“
Паметник на Панайот Волов, пл. „Оборище“
от СУ „Панайот Волов“, НЧ „Стилиян Чилингиров-1963“
Бюст-паметник на Панайот Волов, бул. „Славянски“
от НЧ „Добри Войников-1856“, ПГИ
Бюст-паметник на Васил Левски
от СУ„Васил Левски“
Бюст-паметник на Христо Ботев
от ПГМЕТТ „Христо Ботев“
Паметник на Стефан Караджа
от НЧ „Тодор Петков-1963“, СУ „Сава Доброплодни“
Паметник на ген. Мадатов
от НЧ „Напредък-1869“, НУ „Ил. Р. Блъсков“
Паметник на руските войни, загинали през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. в с. Градище
от кметство, НЧ „Отец Паисий-1931“, ОУ „Васил Левски“
Паметна плоча на Освободителите в с. Белокопитово
от кметство, с. Белокопитово
Бюст-паметник на Панайот Волов в с. П. Волов
от кметство, НЧ „Земеделец-1903“

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия442 безработни от областта са постъпили на работа през януари
Следваща статияОблаци и дъжд в петък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here