дом Общество Голяма Задушница е

Голяма Задушница е

0
ДЯЛ

Днес е първата Задушница за годината, която е винаги преди Неделя месопустна.
На Голяма Задушница се отдава почит на починалите. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата.
В този ден се почистват гробовете, прекадяват се с тамян и се преливат с червено вино.
На гроба се пали свещ, която е символ на християнската вяра, а пламъкът е символ на безсмъртието на душата. Тамянът е символ на чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.
Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие, починалите се споменават с думите „Бог да прости“.
Една от най-важните забрани на Задушница е да не се оставят храни на гроба на починалия, тъй като те не са за него, а за останалите живи – за да споменават мъртвия в молитвите си с добро.
За една календарна година обикновено Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. Задушниците са винаги в събота, защото в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
На следващия ден – неделя, са Месни Заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни – започва големият Великденски пост.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОсигуряват допълнителни автобуси за Голяма Задушница
Следваща статия13 семейства с деца, подлежащи на образование са консултирани във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here