дом Култура В Нови пазар стартира XIX Национален конкурс “Танцуващи клавиши”

В Нови пазар стартира XIX Национален конкурс “Танцуващи клавиши”

0
ДЯЛ

Днес, 12 юни, започна Националният конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши”. Той се провежда в Нови пазар за 19-та поредна година, при извънредни мерки.
Организатори са Община Нови пазар, със съдействието на заместник-кмета Златина Таскова и Народно Читалище „Христо Ботев – 1872“.
Над 50 участници в тазгодишното издание на конкурса, дошли от София, Стара Загора, Пловдив, Троян, Кнежа, Драгоман, Враца, Велико Търново, Дряново, Бургас, Варна, Сливница и Плевен ще покажат музикални умения в надпреварата за призовите места.
46 индивидуални изпълнители и 7 камерни състава ще излязат на сцената на читалището в следващите два дни.
Конкурсът бе открит с приветствени думи от кмета на община Нови пазар Георги Георгиев.
В краткото си слово, той изрази надежда, че изкуството и културата ще ни дадат така нужната вяра и сила в тези времена.
„Вярвам, че и през тази година, на конкурса ще се появят нови открития, нови дарования и таланти, които ще дадат своя принос за развитието на музикалната култура в България. Аз обичам да мечтая и много бих се радвал, ако изпълненията на участниците в конкурса вдъхновят младите хора в община Нови пазар и в най-близко бъдеще отново да имаме школа по акордеон, с която да се гордеем.
Искам да благодаря на всички, без които конкурсът „Танцуващи клавиши” не би могъл да съществува. Желая на участниците много творчески сполуки и успешно представяне в конкурса“, заяви кметът Георгиев.
На най-малкия участник се падна честта да вдигне знамето на конкурса, след което думата бе дадена на председателя на журито проф. д-р Добромир Митев от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Професор Митев пожела на всички участници успех, въпреки ситуацията и затрудненията и изрази надежда, че това ще е поредният празник за града ни, който ще озари и изпълни сетивата ни с добро.
С благодарност към организаторите и домакините от читалището и Общината в лицето на Емил Мирчев и кмета Георгиев, завърши словото си професор Митев и пожела на участниците на добър час.

Останалите членове на журито са в състав: доц. д-р Георги Митев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив, доц. д-р Янна Рускова от ШУ „Епископ Константин Преславски”, Елена Мелник – концентиращ артист гр. Пловдив, Станимир Демирев – преподавател по акордеон в СУ „ Емилиян Станев“, гр. Велико Търново.
С едноминутно мълчание, бе почетена паметта на незабравимия Ивайло Петров – заместник-кмет на община Нови пазар и дългогодишен водещ на този и много други конкурси, който ни напусна в началото на настоящата година.
Водещи на конкурса са Мехнур Али и Петър Петров, син на Ивайло Петров, който за наша радост гордо крачи по пътя на баща си в сценичните изяви.
В събота, 13 юни, конкурсът продължава с изпълненията на най-малките акордеонисти от 9.30 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДискотеки и клубове – затворени до 30 юни, носенето на маски в магазина – препоръчително, в аптеките – задължително
Следваща статияЕкоинспекцията: Старото сметище в „Дивдядово“ не замърсява река Камчия!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here