дом Общество Екоинспекцията: Старото сметище в „Дивдядово“ не замърсява река Камчия!

Екоинспекцията: Старото сметище в „Дивдядово“ не замърсява река Камчия!

0
ДЯЛ

Експерти от РИОСВ и БД „Черноморски район“ провериха сигнал в социалните мрежи за заустване на инфилтратни води от неексплоатираното старо сметище на Шумен в кв. „Дивдядово“.
В проверката участие взеха и представители на Община Шумен – собственик на депото и Общинско предприятие „Чистота“, което го стопанисва. При огледа на място се констатира, че няма инфилтратни води около събирателното съоръжение в попивните земни площи. Не беше установено заустване на отпадъчни води. Бяха проверени всички налични събирателни и пречиствателни съоръжения за отпадъчни и инфилтратни води и на функциониращото депо, както и оросителната система.
При проверката се констатира, че замърсените води от клетките на функциониращото депо се отвеждат до ретензионния басейн за събиране и оросяване на тялото на депото. Регионалното депо не разполага с пречиствателна станция за инфилтратни води, поради което те се изпомпват обратно за оросяване тялото на депото.
Най-близките подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване са два шахтови кладенеца, чието разположение е на повече от 2 000 м разстояние от събирателното съоръжение на депото. Така проверяващите констатираха, че сигналът е неоснователен и няма замърсяване на река Камчия.
Старото депо на Шумен е спряно от експлоатация и частично рекултивирано, като за формираните инфилтратни (замърсени) води е налично събирателно съоръжение с инсталирана автоматизирана помпа, която при достигане на определено ниво изпомпва замърсените води към ретезионния басейн на функциониращото депо.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ Нови пазар стартира XIX Национален конкурс “Танцуващи клавиши”
Следваща статияСлънце, облаци и дъжд в събота

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here