дом Общество Временна комисия ще изготви проект за промени в работата на омбудсмана

Временна комисия ще изготви проект за промени в работата на омбудсмана

0
ДЯЛ

Общинският съвет да избере временна комисия с мандат от три месеца, която да обсъди всички постъпили предложения и да изготви проект за изменение в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник. Така се спира процедурата по избор на омбудсман, реши на заседание Правната комисия. „За“ гласуваха четирима, а двама се въздържаха.
Предложения за работата на обществения посредник вече направиха двама общински съветници и председателят на Общинския съвет (ОбС) инж. Красимир Минчев.
В докладна адв. Артур Алтунян и Васил Тодоров определят институцията като посредник между органите на местна власт в Община Шумен и гражданите. Те предлагат въвеждането на шестмесечен срок за обявяване и провеждане на нов конкурс за заемане на длъжността. И още забрана за заемане на длъжността от кандидат, който вече е бил неин титуляр в два последователни мандата. Съветниците считат, че изискванията към кандидатите, предварителните им препитвания от широка конкурсна комисия и въведеното квалифицирано мнозинство предоставят достатъчно гаранции, че избраният титуляр разполага с необходимите качества да изпълнява правомощията на обществен посредник.
В друга докладна председателят на ОбС инж. Красимир Минчев припомня, че Община Шумен е една от общините в България, 14 от 265, която откликна на желанията и потребностите на жителите за независима медиация и защита на техните права пред местните и държавни институции. Той предлага актуализиране на разходите на Общината за поддръжка на институцията“Обществен посредник“ в съответствие с реалните условия, оптимизиране на структурата и възнагражденията в съответствие с новите, значително по-динамични условия на живот.
Настоящият омбудсман Иван Капралов реагира на предложенията възнаграждението да бъде от порядъка на 800 лв, а кметът на Общината да сключва трудов договор и с технически сътрудник.
„Защо обвързвате моето възнаграждение с вашето и го коментирате“, опонира председателят на ОбС. Той негодува, че дискусията влиза във финансова сфера. Минчев съобщи че личните възнаграждения на Капралов не съответстват на реалните.
„Община Шумен има славата на лидер, тъй като тук е проходила институцията „Обществен посредник“, влезе в доста изострената дискусия бившият кмет Красимир Костов. Той уточни, че и други общини са заимствали изготвения правилник.
И бе категоричен, че през неговите два мандата е доосъвършенствано развитието на институцията .
Костов уточни, че омбудсманите в България са лидер в общественото мнение на държавата, заради особената си позиция между гражданите и властта.
Ексградоначалникът приветства Капралов за успешния мандат.
Съветникът смята, че ОбС трябва да приеме измененията в дейността на обществения посредник.
Той е против заплащането на омбудсмана да се обвързва със заплащането на председателя на ОбС.
Обяви изменения в условията за кандидатстване. Казано под секрет двама таксиметрови шофьори и един агроном били готови да кандидатстват. Затова кандидатите трябвало да бъдат с правна подготовка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъдът регистрира партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“
Следваща статияСпират водата в подзона „А“ на Индустриалния парк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here