дом Общество Бюджет`2019: Субсидиите за партиите остават 11 лева за 1 глас

Бюджет`2019: Субсидиите за партиите остават 11 лева за 1 глас

0
ДЯЛ

Партийните субсидии няма да се променят догодина. Парламентарните партии ще получат над 30 милиона лева от бюджета и през 2019 г.
След като финансовата рамка за догодина мина на първо четене, вече е ясно, че субсидиите остават по 11 лева за спечелен глас, съобщи bTV.
Така ГЕРБ ще получи 12,5 млн., БСП – 10,5 млн., ДПС и „Обединените патриоти” – по 3,5 млн., а „Воля” – 1,6 млн. Общата сума е близо 32 милиона лева. Опозицията обаче не е съгласна с това положение.
„Размерът на субсидиите наистина дразни хората и представляват безобразен цинизъм за едно общество, което е изключително чувствително по тази тема”, каза Александър Симов от БСП. Предложението на левицата е за 5 лева на глас.
Според управляващите пък това е популизъм и затова идеята е неприемлива.
„Тези, които казват, че субсидиите трябва да се премахнат, просто ще обслужат интереси на едрия капитал, който в един момент ще се сдобие с партии”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.
Аргументите на властта са, че е по-добре партиите да взимат пари от бюджета, отколкото от частни икономически структури, на които да връщат жеста
„Политическите партии в България трябва да имат легално финансиране за сметка на бюджета, за да са максимално възможно независими от външно влияние, особено финансова зависимост”, подчерта министърът на финансите Владислав Горанов.
Според Горанов второто четене на бюджета ще е до края на месеца.
Снимка: bTV.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтбелязваме 29 години от началото на демократичните промени в страната
Следваща статияПротестът в Шумен – пълен провал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here