дом Общество Бюджет за Мадара поискаха на протест жителите на селото

Бюджет за Мадара поискаха на протест жителите на селото

0
ДЯЛ

Кметството в Мадара да разполага със собствен бюджет. Това поискаха днес на протест жителите на селото. Те настояха кметът на община Шумен Любомир Христов да изпълни решението на Общото събрание на населеното място.
В подкрепа на тези искания на площада пред сградата на кметството днес излязоха около стотина човека. Под звуците на възрожденски и партизански песни, с плакати с надписи „Нарушителите на закона – на Гешев“, „Мадарчани не са крепостни селяни“, „Мадара е била община и трябва отново да е“, хората изразиха недоволството си.
„Ако не се изпълнят решенията на Общото събрание на селото сме готови да организираме референдум за отделяне на Мадара от община Шумен и преминаването ни отново към община Каспичан, където всяко село разполага със собствен бюджет. От години не се дават пари за облагородяване на селото. Не забравяйте, че сме глобален символ на България“, сподели една от протестиращите.
На площада в Мадара днес присъстваха председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов, управниците на старозагорското Змейово и село Софрониево, община Мизия.

„На 7 декември по Закона за участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление проведохме Общо събрание на селото. На него взехме решение Община Шумен да осигури бюджет на село Мадара. На 10 декември внесох протокола от Общото събрание с докладна записка до кмета на община Шумен. В срок от 7 дни по закона той е длъжен да внесе за разглеждане в Общинския съвет решенията на Общото събрание на село Мадара или да ги обжалва. Това обаче не бе направено. Сега единствената възможност е той да изпълни решенията ни. По тази причина в понеделник се срещнах и разговарях с главния прокурор и го информирах за ситуацията. Надявам се да ни бъде обърнато внимание“, обясни кметът на село Мадара Неделчо Неделчев.
Припомняме, че на сесията на Общински съвет-Шумен през януари местния парламент не прие решенията на Общото събрание на жителите на Мадара. Аргументът бе, че Общото събрание на село Мадара не може да бъде второстепенен разпоредител с общински средства.

Попитан за това противоречие в двата нормативни акта кметът на селото Неделчо Неделчев отговори, че с по-голяма тежест е Законът за участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Пред събралите се стотина жители на Мадара Румен Стоянов обясни, че на първо четене в парламента вече са гласувани промени, с които малките населени места вече ще имат възможност да разполагат със собствени бюджети. „Дойдох да подкрепя вашия протест, защото малките населени места също имат право да разполагат със средства за благоустрояване“, заяви Стоянов. Той уточни, че протестът не е политически и добави, че идната седмица ще има среща с председателката на парламента Цвета Караянчева, за да се определи дата за гледането на промените в закона на второ четене. „В България не трябва да се живее по този начин, защото сега всички села са отделени от големите общини и все едно не съществуват за тях. Градовете се развиват за сметка на селата, а нима в тях не живеят хора? Всички кметове на села и кметски наместници в България поддържаме този иск“, каза още Стоянов и допълни, че ако се наложи те са готови да протестират и пред Министерски съвет.
Пред 24shumen.com част от протестиращите обясниха, че официално в селото живеят около 1 000 души, но реалният им брой е около 2 000, но от 10 години не са давани пари за благоустрояване на Мадара. Те припомниха, че до 1978 година населеното място е било самостоятелна община.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Задържаха двама, нападнали и ограбили белгийски гражданин
Следваща статияПророчествата на баба Ванга за дните с петте двойки – 22.02.2020 и 22.12.2020

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here