дом Култура Без „Нова българска драма“ тази година в Шумен заради COVID-19

Без „Нова българска драма“ тази година в Шумен заради COVID-19

0
ДЯЛ

Провеждането на театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен тази година няма да се състои. Причината е обявеното извънредно положение и предприетите мерки за справяне с COVID-19, обективните обстоятелства, създалата се ситуация и непредвидимото й развитие – всичко това възпрепятства провеждането на културния форум. Това съобщиха от пресцентъра на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“-Шумен.
Обявяването на извънредното положение у нас завари подготовката на фестивала в много напреднала фаза. По тази причина предвидената програма в дните от 11 до 16 май тази година се отлага за следващата.
Проф. Ромео Попилиев бе тазгодишният селекционер в направление „Преглед на спектакли“. Подбраните от специалиста 8 заглавия ще участват в програмата на „Нова българска драма“ през 2021 година. Селекцията обаче остава отворена за нови постановки, ако обективни обстоятелства възпрепятстват участието на съответния спектакъл и той не може да се играе, както и ако се появят нови, чиято художествена стойност отговаря на критериите на фестивала в Шумен.
Селекционер в направление „Авторски прочит“ бе д-р Ина Божидарова. От представените тази година нови 22 драматургични текста Божидарова подбра 3. Те ще участват във фестивала през 2021 година, като и в тази категория авторите ще могат да изпращат нови текстове през следващата година.
Тази година в дните от 11 до 16 май със съдействието на Община Шумен ще бъдат излъчени спектаклите „Началото на криворазбирането“ по пиесата на Добри Войников „Райна княгиня” и спомени на чужденци, пребивавали в Шумен, текст за театър и режисьор проф. Пламен Марков и танцовият спектакъл „Кукери“ с хореограф Стефания Георгиева.
Ще бъдат показани кратки ретроспекции на изданията на Фестивала през 2017, 2018 и 2019 г. Публиката ще може да ги гледа на Фейсбук страницата и сайта на Община Шумен, в ефира на ТВ Шумен и на фейсбук страницата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“-Шумен. Акцент в този поглед назад ще бъдат и коментари на участници през тези години.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПовече семейства ще получат еднократна помощ от 375 лева, вижте условията
Следваща статияПри съседите: 8 месеца пробация 57-годишен, нарушил домашната карантина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here