дом Общество Асоциацията по ВиК не събра нужните гласове за заема на Водното дружество

Асоциацията по ВиК не събра нужните гласове за заема на Водното дружество

0
ДЯЛ

Асоциацията по ВиК не събра необходимите гласове, за да одобри намерението за заем, който Водното дружество в Шумен иска да изтегли за съфинансиране на проект по Оперативна програма „Околна среда“. Това стана днес на заседание на местната структура, в която членуват всички 10 общини от областта.
Прогнозната предварителна стойност на дълга е в размер на близо 16.9 млн. лева без ДДС.
Против бе представителят на община Върбица. Кметът на община Каспичан гласува „въздържал се“. Градоначалникът на Шумен Любомир Христов не гласува, защото не бе упълномощен от общинските съветници по тази точка. „Искам ВиК-Шумен да изпраща обяснения към документите, които представя в местния парламент, за да се знае точно за какво трябва да бъда упълномощен да дам гласа си“, категоричен бе кметът Любомир Христов.
Кметът на Каспичан Милена Недева, която гласува с „въздържал се“ по всички точки от дневния ред заяви, че има нужда от повече разяснения за намеренията на водното дружество по реализирането на проекта за обновяване на ВиК инфраструктурата в Шумен и Нови пазар. „Плануваните инвестиции през тази година са два пъти по-малко. Тегленето на кредита ще възпрепятства изпълнението на инвестиционната програма на ВиК за 2019 година“, коментира Милена Недева.
С 89.91% „за“ местната Асоциация по ВиК приеха бюджета на структурата за тази година, който е в размер на 42 857 лева. От тях 15 000 е участието на държавата. Сумата на община Шумен е 14 451 лева. Делът на община Нови пазар е 2 605 лева, община Велики Преслав – 2 065 лева, община Каолиново – 1 864 лева, община Върбица – 1 602 лева, община Каспичан – 1 230 лева, община Венец – 1 101 лева, община Смядово – 1 032 лева, община Хитрино – 960 лева, община Никола Козлево – 942 лева.
По време на дискусията по гласуване на точката се разбра, че в момента бюджетът на Асоциацията е изчерпан и за месец февруали служителите на структурата не са получавали заплати. Тазгодишните пари за издръжка са по-малко, но разликата няма да се поеме от общините, уточни областният управител и председател на местната Асоциация по ВиК проф. Стефан Желев.
Със същия процент гласове представителите на общините приеха отчета за дейността на Асоциацията през 2018 година, отчета за изпълнението на бюджета на структурата.
Членовете приеха инвестиционната програма на ВиК-Шумен за 2019 година, както и допълнително споразумение към договора с ВиК във връзка с кандидатстване на Водното дружество за заем за съфинансиране на реализирането на проект по Оперативна програма „Околна среда“.
Предварителната прогнозна стойност на проекта е около 135 млн. лева. Той предвижда изграждането на пречиствателната станция за питейни води в Шумен, обновяване на довеждащия водопровод от язовир „Тича“, създаване на ГИС система, ремонт на помпени станции и изграждане на канализация в Нови пазар.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен се включва в благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки
Следваща статияМедицински сестри от МБАЛ – Шумен протестираха срещу мизерното заплащане

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here