дом Политика Четин Казак „отвори кошера“

Четин Казак „отвори кошера“

0
ДЯЛ

Отчитайки значението на пчелите и факта, че са на изчезване, кандидат кметът на ДПС за община Шумен – Четин Казак, се срещна днес с местни пчелари.
В началото на срещата г-н Казак, цитира мисъл на Алберт Айнщайн – „Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот!“.
Пчеларите по време на срещата напомниха отново за важната роля на пчелите. Основната им роля в природата е да спомагат за опрашването на хиляди видове растения. Изчезването им би причинило огромен срив във флората и биоразнообразието на Земята и би лишило както голям брой животни, така и хората от храна. 70 % от земеделието в световен мащаб зависи именно от пчелите. С други думи, без тях няма да ги има 70 от 100 -те култури, които се отглеждат. А според последните проучвания около 90% от пчелите по земното кълбо за изчезнали.

Освен за важната роля на пчелите, по време на срещата бяха засегнати и някои от основните проблеми, пред които са изправени пчеларите – третирането на земеделските масиви с пестициди, липсата на субсидии и трудната нормативна уредба. Актуален проблем е и готвеното споразумение за внос на пчелен мед от Южна Америка. Ако ЕС подпише този документ, секторът както в община Шумен, така и на национално ниво ще изпадне в криза, а производителите, ще фалират. В момента един килограм мед се изкупува под 4 лв. за килограм, а в съседни държави цената е двойна.
В заключение на срещата г-н Казак, каза че според него само екологичното земеделие би ни позволило да спасим нашите пчели и да произвеждаме здравословна храна без да замърсяваме околната среда с химикали.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрасимир Костов: „Когато охлювите избягат“
Следваща статияАсфалтират алеите в двора на болницата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here