дом Здраве Унищожаването на заразените прасета в Шуменско започва във вторник

Унищожаването на заразените прасета в Шуменско започва във вторник

0
ДЯЛ

Унищожаването на заразените прасета в Шуменско ще започне във вторник. Дотогава трябва да бъде направен изкопа и да бъдат положени изолиращите материи, които да не позволяват подпочвени води да проникват при прасетата. Това заяви председателят на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков в предаването „Тази неделя“ по bTV.
Както вече 24shumen.com писа, засегнатият комплекс е „Тетрахиб“, който е част от „Бони Холдинг“. Всички 24 500 прасета, които се отглеждат в свинефермата ще бъдат хуманно унищожени. Загубите от болестта африканска чума в промишлената свинеферма в Никола Козлево ще бъдат най-малко 10 000 000 лева.
„Една от причините за новото огнище на африканска чума в Шуменско може да са плъхове, които са преминали металните ограждения. Вчера имаше извънредно заседание на Областната епизоотичната комисия в Шуменска област, която беше ръководена от зам.-областния управител г-н Шаренков. Хората са силно амбицирани да се справят бързо с инфекцията и има определена площадка за загробване на животните в село Хърсово, която е оценена по всички правила от РИОСВ и други заинтересовани институции, които имат отношение към подпочвените води“, обясни Желязков пред bTV.
В района на общините Каолиново и Паламара има установени случай на африканска чума по дивите свине, добави председателят на БАБX. Той поясни, че ще има и обезщетения след колосалните загуби, а отделянето на здравите от болните прасета вътре в комплекса няма как да стане, понеже когато са строени, не е било предвидено заболяването.
Желязков бе категоричен, че ловните дружинки са тяхната първа линия в борбата с намаляване броя на популацията на дивите свине.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДнес отбелязваме Зимния Кръстовден
Следваща статияНатоварен трафик и масирани полицейски проверки по пътищата днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here