дом Наблюдател Тъжна гледка: Болничният параклис „Св.Пантелеймон“ стои заключен, докога – не е ясно

Тъжна гледка: Болничният параклис „Св.Пантелеймон“ стои заключен, докога – не е ясно

1
ДЯЛ

Месец и половина след монтирането на православен параклис „Св.Пантелеймон“ в района на болницата в Шумен мини църквата, гръцки тип, е заключена. Замлъкнала е камбаната. Празни са пейките с окапалите по тях есенни листа. Няма никакви признаци на живот. Тъжна гледка, коментират минувачи и пациенти.
„Поставиха параклиса. И толкова. Кому беше нужен“, каза пред репортер на 24shumen.com възрастен мъж. На въпрос дали е влизал в него, отговаря отрицателно, повдигайки главата си. Спомня си, че когато лежал в болницата, поставили параклиса. Първите коментари били, че когато почине някой, внасят го там. Викат свещеник. Той го опява. И мъртвецът поема пътя си към отвъдното…
Потърсихме за коментар на „тъжната гледка“ и служители на МБАЛ Шумен. Ето какво заявиха за 24shumen.com:
„За параклиса тук никой не говори. Нещо като тема табу“, казва представителна дама от отдел „Деловодство“. Спомня си, че когато поставили параклиса с кран, имало интерес от минаващи край болницата, таксиметрови шофьори и пациенти. Процедурата по монтажа наблюдавал и контролирал свещеник. На следващия ден обаче служители в болницата открили мини храма заключен. Надеждите им, че ще могат в почивката да влязат и да запалят свещичка за здраве на близките си, се оказали мираж.
Мрачни относно параклиса са и коментарите в социалната мрежа фейсбук. Ето един от тях, на потребител, регистриран с името Чавдар Кръстев: „Много хубав параклис в градинката пред МБАЛ. Грижа за душите на вярващите, не само за телата. Очакваше се да бъде осветен, както изискват каноните на Църквата. И да започне да изпълнява предназначението си на молитвен дом. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Оказва се, че преди да бъде поставен параклисът, земята под него трябва да е осветена. Тъй като това изискване не е било спазено, то и параклисът не може да бъде осветен. И да изпълнява предназначението си. Както често се казва – хубава работа, ама българска! Сега параклисът е заключен и изпълнява ролята на паметник. Жалко!“, заключава авторът, който най-вероятно е лекар.
„В болницата има много страдащи хора. Имаме нужда от религиозна сграда“, заяви изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Атанас Атанасов. След като вече е изграден ландшафта, редно е параклисът да бъде отворен. Аз нямам информация кога ще се случи това, сподели той. Категоричен е, че мини църквата трябва да бъде осветена по каноните. Според д-р Атанасов, ако зависело от ръководството на болницата, веднага щели да бъдат предприети необходимите действия. Имат ли обаче такава активност от страна на БПЦ, която стопанисва обекта с религиозно предназначение. „Докато не се назначи свещеник, който да отговаря за параклиса и да получава възнаграждение, така ще бъде“, обяви протосингелът на Варненска и Великопреславска митрополия отец Димитър Борисов. Той уточни, че на този етап за болничния параклис отговаря архиерейският наместник отец Димитър Николов. Той категорично отхвърли нападките към него от „някои хора“, че бездействал. „Докладвал съм пред митрополит Йоан, че параклисът е изграден и поставен до болницата и предстои неговото освещаване“. Ръководството на болницата дало съгласие. Отговорът на владиката бил, че при първа възможност ще дойде в Шумен и ще го освети. В удобно за него време. Но първо щял да го разгледа. „Епархийският съвет при Митрополията ще прецени кого от свещениците в Шуменска духовна околия да назначи да отговаря“, каза отец Димитър. Той разясни предназначението на параклиса – ще има икони, човек може да влезе да запали свещ и да изкаже индивидуалната си молитва пред Бога. Свети тайнства, както в другите храмове, няма да се извършват. Земята, върху която изграден мини храмът няма да се освещава, както при първа копка на голяма църква. При самото освещаване на параклиса владиката щял да прочете специална молитва. Отец Димитър категорично отхвърли твърденията, че ще служат за упокой, когато някой почине в болницата.Според някои шуменски свещеници въпросът – кога ще бъде осветен болничния параклис, бил твърде маловажен, на фона на това, че в голям квартал, като „Тракия“ все още няма построена църква. И християните в зимен ден, трябва да стоят по спирките и да мръзнат в очакване на автобус….
В очакване остават и инициаторите за построяване на болничния параклис, които не могат да се съгласят с твърдения, изречени от духовници: „Искахте параклис. Имате го. Но дали ще може да се издържа и ще има ли все пак някакъв дивидент…?“
Въпрос с повишена трудност в бездуховното време, в което живеем.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт Нови пазар до Чикаго: Театрална трупа „Мелпоарт“ с участие на американска сцена
Следваща статияПриятели на 17-годишния Наско подготвят благотворителен концерт, кметът обеща да помогне

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here