дом Общество Тази нощ е пикът на Персеидите, не го пропускайте!

Тази нощ е пикът на Персеидите, не го пропускайте!

0
ДЯЛ

Всяка година в периода от 17 юли до 24 август се наблюдава един от най-активните метеорни потоци – Персеидите, чиито максимум през тази година е в нощта на 12 срещу 13 август. Това съобщава в сайта си Астрономическата обсерватория в Шуен.
Метеори се наричат кратковременни проблясвания в небето, предизвикани от навлизането на дребни частици от междупланетното пространство в земната атмосфера със скорост над 30 км/с. Светенето се дължи на изгарянето на тези твърди частици на височини от 100 км до 30 км над земната повърхност. Освен отделни метеори, видими рядко и в различни области на небето, около Слънцето обикалят метеорни роеве по определени орбити. Те най-често са резултат от разпадането на комети. В определени дни от годината те попадат на пътя на Земята и тогава броят на наблюдаваните метеори в ограничена област от небето рязко нараства – получава се „звезден дъжд“ или метеорен поток. Всъщност частиците от метеорния рой навлизат в земната атмосфера по приблизително успоредни траектории, но поради ефекта на перспективата тези траектории като че ли се пресичат в една точка на небето, наречена радиант. Името на метеорните потоци идва от съзвездието, в което лежи радиантът им. В случая с Персеидите радиантът се намира близо до една от ярките звезди от съзвездието Персей. Персеидите са бързи и навлизат в земната атмосфера със скорост до 58 км/с, като сред тях често има и болиди (много ярки метеори). Родителската комета на потока е 109P/СуифтТътъл с орбитален период около 130 години. Тази година се очаква да има повишена активност на Персеидите: около 150-160 метеора на час. Подобна активност е наблюдавана за последен път през 2007 г. Според Международната метеорна организация, тази година пикът на Персеидите е на 12 август, между 16.00 ч. и 18.30 ч. (българско време). Тъй като този интервал от време е в светлата част на денонощието за България, най-удобният момент за наблюдението на максимума на Персеидите е в нощта на 12 срещу 13 август. Тогава Луната ще бъде във фаза след първа четвърт. Осветеността на небето от Луната ще затрудни наблюдаването на послабите метеори докато тя залезе в 1 ч. след полунощ.
За наблюдение на Персеидите препоръчваме на любителите на звездното небе да излязат на неосветено място и да гледат към най-високата точка (зенит) от небосвода. Така ще направи и екипът на Астрономическата обсерватория, който ще се наслади на красивия небесен спектакъл от площадката пред обсерваторията на Шуменско плато. За желаещите ще се проведе и регулярен нощен прием в обсерваторията след 21 ч. тази вечер.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧерна неделя: 6 души загинаха при 3 инцидента на пътя
Следваща статияМъж загина на пешеходна пътека до „Балканстрой“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here