дом Култура Събор на средновековно културно наследство „Преславни дни“ стягат във Велики Преслав

Събор на средновековно културно наследство „Преславни дни“ стягат във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Събор на средновековното културно наследство „Преславни дни“ ще се проведе на 4 и 5 май тази година в
Дворцовия център на НИАР „Велики Преслав“.
Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от 9-10 век. Клуб „Авитохол“ – Варна заедно с клубове „Традиция“ от Шумен и Велики Преслав ще участват в мащабна възстановка с идея да бъде показано въоръжението на българите през този период. Това съобщи за 24shumen.com директорът на Археологическия музей Пламен Славов.
Акценти на събитието са старите забравени занаяти, храна, облекло, въоръжение и снаряжение, военни изкуства от периода на средновековието.
И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците, коване на метални предмети от бита и въоръжението, изработване на керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка и приготвяне на храна. Ще могат сами да изработят керамичен съд, да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни културно наследство.
Съборът на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история е организиран от Община Велики Преслав, Археологически музей „Велики Преслав”, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол”.
Снимка: НИАР „Велики Преслав“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Смядово търси двама специалисти за отдел „Териториално и селищно устройство“
Следваща статияПроф. Стефан Данаилов пред 24shumen.com: Изумен съм от уволнението на актьора Милен Димитров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here