дом Общество Събират жълъди от дъб и цер за залесяване на изгорялата гора над...

Събират жълъди от дъб и цер за залесяване на изгорялата гора над „Дивдядово“

0
ДЯЛ
Снимка: СИДП

1000 килограма жълъд от космат дъб и 350 килограма от цер ще бъдат нужни за залесяване на изгорялата гора над квартал “Дивдядово”. Това съобщиха от Североизточното държавно предприятие (СИДП)
“До момента служители на ДГС-Шумен са събрали общо 800 килограма от двата вида”, обясни инж. Красимир Христов от стопанството.
В края на седмицата, след като валежите спрат, събирането на жълъд от гората край Кабиюк ще продължи. Лесовъдите са избрали за залесяването широколистни видове, които са типични за района и са сравнително сухоустойчиви. Експертите са заложили на залесяване с жълъд, а не с фиданки, защото младата гора ще бъде по-устойчива на природни бедствия и вредители.
След като бъдат премахнати изгорелите борови трупи от склона над „Дивдядово“ ще бъде направена почвоподготовка и ще започне залесяването. „Теренът е труден за работа, изключително стръмен, а почва почти липсва, но ние сме уверени, че ще възстановим гората, защото ПП „Шуменско плато“ е любимо място за разходка и почивка на хората от квартала и града“, коментира инж. Христов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУчениците в община Нови пазар преминават на онлайн обучение
Следваща статияCOVID зона ще заработи в Новата поликлиника в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here