дом Култура „Светите образи“ на доц. Валентин Кулев в Археологическия музей във Велики Преслав

„Светите образи“ на доц. Валентин Кулев в Археологическия музей във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Eкспозиция „Образи“ представя тази вечер в Археологическия музей във Велики Преслав известният шуменски иконописец и университетски преподавател доц. Валентин Кулев.

В изложбата ще бъдат показани фотоси, като част от интериорните и екстериорни икони, създавани от твореца в цялата страна – в параклиси и върху скали в подножието на Шуменската крепост.
Интересна и уникална е практиката при доц. Кулев, според изискванията на православния канон да сътворява образи на светци не само по стените на църкви и параклиси или по специална технология върху дърво, но и върху скали, под открито небе. Каменните олтари се изработват с много труд, с помощта на каменоделски инструменти и кремък, като идеята е да се запази камъка. Така са създадени неговите скални икони по туристическите пътеки, водещи към Шуменското плато.
„С експозицията отбелязвам моята 70 годишнината. Бях поканен от Преславската книжовна школа, където бях член“, заяви за 24shumen.com доц. Кулев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИлиян Илиев, управител на ВиК: Никой няма да спре тока на дружеството
Следваща статияКАТ апелира: Шофирайте внимателно, предстои рязка смяна на времето

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here