дом Общество Румен Радев в Каспичан: България ще бъде успешна, когато и малките общини...

Румен Радев в Каспичан: България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и финансово независими

0
ДЯЛ

Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини в България, смята държавният глава

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип.

Държавният глава бе посрещнат от почетен караул на централния площад „Възраждане“ в Каспичан, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал „Майка България“ в памет на загиналите за свободата на Родината.
В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги. Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. „България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
Кметът Милена Недева отчете пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.
„Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите“, отбеляза Румен Радев. Той добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни. Президентът изрази съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.
В словото си пред гражданите на Каспичан държавният глава сподели, че е получил от кмета на града подарък – розетата от Плиска. „Нека гледаме назад към нашето славно минало, нека го пазим. Но да виждаме и себе си в бъдещето и нашата отговорност за това!“, заяви президентът. Румен Радев увери, че като държавен глава ще положи усилия да продължават дейностите за разкриване на огромното национално богатство и духовното наследство в древната столица Плиска.
В рамките на посещението си в Североизточна България, президентът посети и Нови пазар, първата българска столица Плиска, новият храм „Св. Димитър“ в с. Стан и местен завод за санитарна керамика.
Днес държавният глава е на посещение в Националния историко-археологически резерват „Мадара“, където ще разгледа скалния релеф „Мадарски конник“ и скалния параклис „Св. Пантелеймон“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов стяга партия до есента
Следваща статияХоджа Айлин, ходжа Биргюл, Цветан Цветанов: Предсрочни избори в България няма да има!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here