дом Култура Проф. Виолета Дечева: Театър, който не развива драматургията си няма бъдеще

Проф. Виолета Дечева: Театър, който не развива драматургията си няма бъдеще

0
ДЯЛ

Театър, който не развива националната си драматургия няма бъдеще. Това заяви на пресконференция председателят на журито на фестивала „Нова българска драма“ проф. Виолета Дечева. Тя не скри изненадата си от селекцията и я определи като предизвикателство. „Това е най-високият форум за българска драматургия у нас. За мен бе усилие да направя прочит на тази селекция“, категорична бе проф. Дечева и не спести спести суперлативите си към театралния форум в Шумен: Фестивалът охранява пространството, в което се цени българската драматургия. Театроведката похвали ръководството на театъра, кмета на града Любомир Христов, както и публиката за добрата организация, подкрепа и отношение към театралното изкуство.
Проф. Дечева бе откровена и за селекцията в направление „Авторски прочит“: Тази година текстовете трудно оставиха следа в съзнанието ми.
Сценографът в журито доц. Елена Иванова припомни, че театърът е колективно изкуство. „През последните години има пробив в тази колективност. Липсата на сценография в съвременния театър е голяма загуба. Искам сценографията да се върне на сцената“, каза не без огорчение доц. Иванова. Тя също подчерта, че фестивалът в Шумен е територия за правене на театър.
Проф. Дечева обърна внимание и на факта, че въпросът за режисурата е ключов за театъра.
„Съвременният театър е противоречив и динамичен“, каза проф. Дечева и добави, че дори на фестивал с утвърдени много високи критерии, какъвто е шуменският, могат да се видят представления под необходимото ниво.
Както винаги журито остана непреклонно и не повдигна завесата за наградите, които ще раздаде тази вечер.
Официалната церемония започва в 20.30 часа в залата на ДКТ „Васил Друмев“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия224 творби участваха в национален конкурс, посветен на Мадарския конник
Следваща статияЖурналисти правиха сърдечен масаж на манекен под наблюдението на проф. Соня Тончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here