дом Общество Журналисти правиха сърдечен масаж на манекен под наблюдението на проф. Соня Тончева

Журналисти правиха сърдечен масаж на манекен под наблюдението на проф. Соня Тончева

0
ДЯЛ

Журналисти от шуменски медии правиха сърдечен масаж на силиконов манекен и придобиха основни знания и умения по оказване на първа помощ на пострадали.
Инициативата бе на Радио Шумен и е провокирана от действителна житейска ситуация.
Обучението бе водено от директора на шуменския филиал на медицинския университет във Варна проф. Соня Тончева. Пред журналистите в студио 3 на Радиото тя обясни какво трябва да се прави при пострадали, ранени в шоково състояние и обилно кървене, загуба на съзнание, различни счупвания, алергичен шок или ухапвания от животни, насекоми и акари.
„Реакцията трябва да е бърза и адекватна. При злополуки и аварии настъпва паника и не се постъпва по правилния начин, а това може да доведе до фатален край“, обясни проф. Тончева. Тя уточни, че първо се оказва помощ на хората в най-рисково състояние – припаднали, пострадали със силно кръвотечение, хора в шок или с различни счупвания. Първата помощ цели да се предотвратят усложнения в състоянието на пострадалите. След оказване на първа помощ задължително трябва да се позвъни на телефон 112.

В края на лекцията асистентите на проф. Тончева демонстрираха различни видове обездвижващи и кръвоспиращи превръзки, демонстрираха как се измерва кръвно налягане и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроф. Виолета Дечева: Театър, който не развива драматургията си няма бъдеще
Следваща статия„Кукери“ с награда на публиката от „Нова българска драма“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here