дом Здраве Правят COVID сектор в бившия Тубдиспансер в Шумен

Правят COVID сектор в бившия Тубдиспансер в Шумен

0
ДЯЛ

Възможностите за разкриване на допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 бяха обсъдени на заседание на новоучредения Областен медицински съвет, сформиран със заповед на областния управител проф. Стефан Желев. В състава на съвета са включени ръководителите на лечебните заведения в област Шумен, РЗИ, РЗОК, ЦСМП, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, Асоциацията на общопрактикуващите лекари, Български фармацевтичен съюз, БАСЗГ. Съветът е сформиран с основна цел да бъдат предприети всички необходими действия за обсъждане и въвеждане на допълнителни мерки, касаещи медицинските дейности във връзка с усложнената епидемична обстановка на територията на област Шумен и спазване разпоредбите на Министерството на здравеопазването.
На заседанието бяха обсъдени възможностите за разкриване на легла за пациенти с COVID-19 в базата на Държавната психиатрична болница, която се намира в Шумен, както и в бившата белодробна болница. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
По информация на директора на РЗИ д-р Пепа Калоянова вчера е бил извършен допълнителен оглед на базата на Държавната психиатрична болница. Констатирано е, че базата е неподходяща за лечение на ковид пациенти. Това становище беше подкрепено от всички членове на съвета.
Решено беше усилията да бъдат насочени към оборудване и обезпечаване на втори и трети етаж на бившата белодробна болница, където да бъдат разкрити около 40 легла за пациенти с COVID-19. Предстоят организационни дейности и ремонт на кислородната инсталация, които се очаква да приключат през следващите две седмици.
Има затруднения по отношение на медицинския персонал, който да обслужва пациентите в този сектор. МБАЛ Шумен и КОЦ нямат възможност да изпратят лекари и медицински сестри, стана ясно на заседанието. От Държавната психиатрична клиника има съгласие да се включат в грижата за пациентите лекар и медицински сестри, от СБАЛК Мадара също се ангажираха да помогнат с лекар при сформиране на екипа за работа в този сектор. Има необходимост от още лекари и сестри, за да бъде изготвен график за работа и членовете на Областния медицински съвет апелират към семейните лекари и специалисти от доболничната помощ да се включат и да помогнат, за да започне да функционира и този допълнителен сектор за пациенти с COVID-19.
С друго свое решение членовете на Областния медицински съвет възложиха на ДКЦ1- Шумен със съдействието на община Шумен да организира разкриването на COVID кабинет за преглед и консултации на пациенти в срок до 24 ноември.
Съветът препоръча на кмета на община Шумен при необходимост да направи мотивирано предложение до министъра на образованието и науката за издаване на заповед в съответствие с параграф 1, ал.1 от Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата за допълнение на Наредба 5 от 2016г. за предучилищното образование, публикувана в ДВ бр. 95 от 2020г., в сила от 06.11.2020г., касаеща възможността за отсъствие на деца от детските градини по преценка на родителя.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбластният управител върна за ново обсъждане увеличението на заплатите на селските кметове
Следваща статияДепутатът Иван Иванов е готов да стане доброволец на първа линия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here